Strona 1

Tłuszcze, białka, cukry

Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
wodór
węgiel
tlen
fosfor
krzem
siarka
azot
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
nukleoid
aminokwasy
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nasycone
nienasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
zapasowa
budulcowa
hamująca krzepnięcie
energetyczna
transportowa
przeciwzapalna
termoregulacyjna
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
wielocukrowe
roślinne
zwierzęce
mineralne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteidy
proteiny
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C12H22O11
C6H12O6
C3H6O3
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
tłuszcz
glicerol
białko
koagulacja
glukoza
fotosynteza
skrobia
dekstryny
sacharoza
dwucukier