Pytanie 32
Właściwości glikozydów nasercowych to:
ulegają w ustroju zwierzęcym do odpowiednich aglikonów
zmniejszanie napięcia powierzchniowego – przez co ułatwiają tworzenie się roztworów koloidalnych
najsilniej kumulują się glikozydy nasercowe z liści naparstnicy purpurowej, słabiej wełnistej, cebuli morskiej, glikozydy miłka i konwalii w niewielkim stopniu, z nasiona strofantusa nie ulegają kumulacji
wiążą się z albuminami osocza – kumulacja i szybkość działania
drażnią błonę śluzową żołądka – a fakt ten wywołuje efekt wykrztuśny na drodze oddechowej
digoksyna, glikozydy nasercowe z ziela miłka wiosennego, ziela konwalii majowej, cebuli morskiej dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego
uszczelniające naczynia włosowate – szczególna właściwość niektórych glikozydów
glikozydy z nasion strofantusa nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego (iniekcje)