Strona 11

Biochemia I - 1

Pytanie 81
Które stwierdzenia dotyczące funkcji transportowej hemoglobiny są prawdziwe? Wybierz wszystkie poprawne odpowiedzi.
Wzrost stężenia CO2 ułatwia oddysocjonowanie O2
Gdyby istniała hemoglobina, w której wiązanie cząsteczki tlenu do pierwszej podjednostki, utrudniałoby wiązanie tlenu do kolejnych podjednostek, to jej współczynnik Hilla byłby ujemny
BPG stabilizuje formę T hemoglobiny przez co zwiększa jej powinowactwo do O2
Wzrost pH ułatwia oddysocjonowanie O2
BPG stabilizuje formę T hemoglobiny przez co zmniejsza jej efektywność transportu O2
Utlenowana hemoglobina łatwiej oddaje O2 w okolicy tkanek aktywnych metabolicznie (np. mięśni) niż w płucach.
Pytanie 82
z poniższych stwierdzeń dotyczących α-helisa Białka są prawdziwe?
Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów w głównych
Grupa CO n-tego wiązania peptydowego oddziałuje z grupą NH wiązania peptydowego n+2 tego samego łańcucha
Grupa CO n-tego aminokwasu oddziałuje z grupą NH aminokwasu n+2 tego samego łańcucha
Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną
Grupa CO n-tego wiązania peptydowego oddziałuje z grupą NH wiązania peptydowego n+4 tego samego łańcucha
Występują głównie helisy lewoskrętne
Pytanie 83
6. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury przestrzennej białka są prawdziwe?
Dzięki znajomości preferencji aminokwasów do tworzenia określonych struktur można dokładnie przewidzieć rodzaj i miejsce występowania określonych struktur drugorzędowych
Środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofilowe do wnętrza cząsteczki
Amfipatyczność helisy α polega na zmiennej polarności aminokwasu znajdującego się na obu jej końcach.; Reszty polarne mogą być syntezowane wewnętrzu białek, jeśli np. posiadają specyficzną, funkcjonalną rolę.
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowania aminokwasów
Brak utraty aktywności białka po zamianie argininy na alaninę może sugerować, że aminokwas ten nie leży w obszarze białka istotnym dla jego funkcji
Struktura czwartorzędowa odnosi się do białek składających się z co najmniej z dwóch łańcuchów polipeptydowych
Pytanie 84
Które ze stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor konkurencyjny są prawdziwe?
Żadne nie jest prawdziwe
Wydajność V wyznaczona w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od jego stężenia
Efekt hamowania inhibitorem konkurencyjnym można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora
Dodanie inhibitora konkurencyjnego ma wpływ na szybkość max reakcji
Dodanie inhibitora konkurencyjnego zmienia wartość stałej hamowania enzymu
Wartość Vmax wyznaczona w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od stałej hamowania
Pytanie 85
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących alfa-helis w białkach są prawdziwe?
Helisy dłuższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną
Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+2 tego samego łańcuchaF
Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 sąsiedniego łańcucha
Występują głównie helisy prawoskrętne
Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych
Grupa NO n-tego aminokwasy tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha
Pytanie 86
Które z poniższych stwierdzeń na temat hamowania enzymu przez inhibitor są praedziwe?
Efekt hamowania konkurencyjnego można cofnąć przez dodanie dużego nadmiaru substratu w stosunku do stężenia inhibitora.
Wartość V wyznaczona w obecnośći inhibitora konkurencyjnego nie zależy od jego sprzężenia
Żadne z powyższych
Dodanie inhibitora konkurencyjnego zmienia wartość stałej hamowania
Dodanie inhibitora konkurencyjnego ma wpływ na szybkość maksymalną reakcji
Wartość Vmax wyznaczona jest w obecności inhibitora konkurencyjnego nie zależy od stałej hamowania
Pytanie 87
Które z poniższy stwierdzeń na temat oddziaływań hydrofobowych są prawdziwe?
Wymaga środowiska wodnego.
polegają na łączeniu się grup hydrofobowych, w celu ochrony cząsteczki przed oddziaływaniem na nie cząsteczek wody.
Pytanie 88
Ktore z poniższych stwierdzeń dotyczących mechanizmu katalitycznego chymotrypsyny są prawdziwe?
Ładunek ujemny tetraedrycznego produktu pośredniego reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę jest stabilizowany dzięki oddziaływaniom z grupami NH białka w miejscu nazywanym dziurą oksyanionową.
Związkiem pośrednim w reakcji katalizowanej przez chymotrypsynę jest acyloenzym.
Kluczowa reszta katalityczna chymotrypsyny ulega modyfikacji w obecności organicznych fluorofosforanow, takich jak diizopropylofluorofosforan, co nieodwracalnie inaktywuje enzym.
Reakcja hydrolizy rozpoczyna się od nukleofilowego ataku atomu tlenu grupy hydroksylowej reszty serylowej na atom azotu hydrolizowanego wiązania peptydowego.
Reakcja hydrolizy rozpoczyna się od nukleofilowego ataku atomu tlenu grupy hydroksylowej reszty serylowej na węgiel karbonylowy wiązania peptydowego
Proces hydrolizy wiązania peptydowego katalizowany przez chymotrypsynę jest reakcją dwufazową, przy czym szybkość fazy drugiej jest wyraźnie wyższa niż fazy pierwszej
Katalityczna reszta serylowa chymotrypsyny jest znacznie silniejszym nukleofilem niż wolna seryna, ponieważ w jej bezpośredniej bliskości w enzymie znajduje się reszta histydylowa, ktora stabilizuje uprotonowaną formę grupy hydroksylowej tej reszty serylowej.
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp