Strona 4

KOLOS VI 10-16

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Amoniak powstający w mięśniach transportowany jest do wątroby przez
alanina
kwas glutaminowy
asparagina
glutamina
Pytanie 26
Glutamina:
jedną z jej funkcji jest transport amoniaku
toksyczna dla człowieka 
Pytanie 27
Wskaż aminokwas, którego końcowymi produktami katabolizmu są acetylo-CoA i propionylo-CoA:
leucyna
izoleucyna
walina
metionina
Pytanie 28
Dehydrogenaza glutaminianowa jest ważnym enzymem biorącym udział w metabolizmie azotu. Kiedy katalizuje reakcję w kierunku uwalniania kationu amonowego, może być allosterycznie aktywowana przez:
Trifosforan guanozyny
Difosforan adenozyny
Trifosforan adenozyny
Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy
Pytanie 29
pytanie o ALT i AST ich cechy wspólne:
oba biorą udział w przenoszeniu grup aminowych
tworzą aminokwas i ketokwas
ba wymagają obecności fosforanu pirydoksalu
katalizują reakcje nieodwracalne
Pytanie 30
Niedobór syntetazy argininobursztynianowej może być podejrzewany u noworodka z podwyższonym stężeniu amoniaku w surowicy. Celem wykluczenia innych przyczyn hiperamonemii należy oznaczyć stężenie cytruliny i kwasu orotowego w surowicy. Który z podanych opisów najlepiej potwierdzi niedobór syntetazy argininobursztynianowej
Stężenie kwasu orotowego będzie znacznie podwyższone, a stężenie kwasu cytruliny będzie w zakresie normalnym
Stężenie cytruliny będzie znacznie podwyższone, a stężenie kwasu orotowego będzie w zakresie prawidłowym
Stężenie cytruliny i kwasu orotowego będą znacznie obniżone
Stężenie cytruliny i kwasu orotowego będą znacznie podwyższone
Pytanie 31
Przyczyną hiperhomocysteinemii może być:
Defekt reduktazy metylenotetrahydrofolianowej
Niedobór witaminy B1 i B2
Nadmiar witaminy B12
Nadmiar cholesterolu
Pytanie 32
Agmatyna jest aminą produkowaną przez bakterie flory jelitowej w procesie dekarboksylacji:
Glicyny
alaniny
Argininy
Asparaginy