Strona 8

S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 57
Zaznacz PRAWDZIWE:
Presbiopia polega na wzroście akomodacji
Nyktalopia jest wywołana brakiem fotoreceptorów
Witamina A , PP, B potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania wzroku
Największe pole widzenia jest dla barwy zielonej
Pytanie 58
Zaznacz PRAWDZIWE:
Ciśnienie śródgałkowe 40-60 mmHg
Rogówka i soczewka odżywiane są przez ciecz wodnistą i naczynia krwionośne
Ciecz wodnista wytwarzana jest przez ciało rzęskowe do przedniej komory oka
Skład cieczy wodnistej i PMR jest taki sam
Pytanie 59
Ze zjawiskiem paradoksalnego uczucia chłodu spotykamy się:
B) dochodzi do pobudzenia nocyceptorów i r zimna
A) temp tkanek powyżej 45 C
D) A i B
C) dochodzi do pobudzenia nocyceptorów i receptorów ciepła
Pytanie 60
Zjawisko przechodzenia z widzenia fototopowego na skototopowe będące przyczyną przesunięcia szczytu wrażliwości siatkówki na barwy to:
Ułamka Webera
Zjawisko Purkinjego
Teoria Younga i Helmholtza
Zjawisko paralaksy
Pytanie 61
Anosomia to
całkowita utrata węchu.
Pytanie 62
Co ma największe znaczenie przy hamowaniu bólu?
Okołowodociągowa istota szara
Pytanie 63
Co wywołuje oczopląs?
Pobudzenie w narządzie równowagi.
Pytanie 64
Czym się różni odczuwanie smaku słodkiego sacharozy od sacharyny?
Sacharoza to cukier, więc po połączeniu z gustducyną aktywowana jest podjednostka α, która za pomocą cAMP otwiera kanały wapnia i dochodzi do depolaryzacji, zaś sacharyna to słodzik i gustducyna aktywuje fosfolipazę A, która za pomocą IP3 otwiera kanały wapniowe.