Strona 3

S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe

Pytanie 17
Glutaminian sodu jest dodawany do potraw w celu wzmocnienia smaku umami. Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Glutaminian sodu aktywuje komórki smakowe typu III
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Pytanie 18
Głuchota przewodzeniowa może być wywołana przez:
Uszkodzenie dróg nerwowych
Zgrubienie błony bębenkowej
Guz kąta mostowo-móżdżkowego
Wszystko F
Pytanie 19
Ile decybeli wynosi próg bólu dla ucha?
0
120
60
40
Pytanie 20
Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Glutaminian sodu aktywują komórki smakowe typu III
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Pytanie 21
Jakie receptory odbierają bodźce informujące o położeniu kończyn względem siebie i tułowia?
Telereceptory
Eksteroreceptory
Proprioreceptory
Interoreceptory
Pytanie 22
Jakiej reakcji należy się spodziewać po aplikacji zimnego płynu do prawego kanału słuchowego u przytomnego pacjenta?
Szybkiego ruchu prawej gałki ocznej w prawo
Wolnego ruchu obu gałek ocznych w lewo
Szybkiego ruchu obu gałek ocznych w lewo
Szybkiego ruchu obu gałek ocznych w prawo
Pytanie 23
Jednostkę fizjologiczną czucia stanowi:
Receptor odpowiedni dla danego czucia
Odśrodkowe włókna czuciowe przewodzące czucie z danego obszaru
Dośrodkowe włókna czuciowe i receptor
Wielkość potencjału generującego w danym receptorze
Pytanie 24
Kom stanowiące 55% populacji kom zwojowych siatkówki, przewodzące z szybkością 15m/s precyzyjne widzenie kolorowe z czopków posiadające małe pola recepcyjne to komórki:
X
Z
W
Y
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp