Strona 4

LIPIDY 2015/2016 TERMIN 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Wielonienasyconym kwasem tłuszczowym nie jest:
kwas oleinowy
kwas arachidonowy
kwas linolowy
kwas alfa-linolenowy
Pytanie 26
Z poniższych zdań o prostaglandynach fałszywe jest:
zwiększają ilość cAMP w płytkach krwi
zwiększają zawartość cAMP w tkance tłuszczowej
ich pochodnymi są tromboksany
ulegają bardzo szybkiej degradacji w ustroju
Pytanie 27
Wolne kwasy tłuszczowe:
nie występują w osoczu
głównie transportowane są głównie w postaci rozpuszczonej w osoczu
głównie transportowane są przez cząstki VLDL i w mniejszym stopniu LDL
głównie transportowane są przez albuminy
Pytanie 28
Zaznacz zdanie prawdziwe:
kwasy żółciowe nie mają możliwości aktywacji FXR w hepatocycie i nie wpływają na ekspresję genu Cyp7A1
kwasy żółciowe w enterocycie aktywują receptor FXR, który nasila syntezę FGF19, który poprzez receptor FGFR4 na powierzchni hepatocytów obniża ekspresję Cyp7A1
jedynym mechanizmem regulacji biosyntezy kwasów żółciowych jest ich bezpośredni wpływ hamujący na aktywność Cyp7A1
enterocyt nie odgrywa roli w procesie regulacji biosyntezy kwasów żółciowych, jego rola sprowadza się tylko do ich resorpcji z jelita
Pytanie 29
Do rodziny kwasów omega-9 nie zalicza się:
a. kwasu palmitooleinowego
c. kwasu oleinowego
d. prawidłowe odpowiedzi a i b
b. kwasu alfa-linolenowego
Pytanie 30
SRS-A to:
prozapalny czynnik naczyń krwionośnych
czynnik chemotaktyczny leukocytów
czynnik powodujący skurcz mięśni gładkich
mieszanina leukotrienów i tromboksanów
Pytanie 31
Acyduria dwukarboksylowa charakteryzuje się:
wydaleniem ω-dwukarbosylowanych kwasów tłuszczowych o łańcuchach C6-C10 z hipoglikemią i bez ketonemii
wydalaniem ω-dwukarbosylowanych kw. tłuszczowych o łańcuchach C6-C10 i hiperglikemią
wydalaniem β-dwukarbosylowanych kwasów tłuszczowych o łańcuchach C5-C11 z hipoglikemią
wydalaniem β-dwukarbosylowanych kwasów tłuszczowych o łańcuchach C5-C11
Pytanie 32
Kwasy tłuszczowe o ultradługim łańcuchu:
są niezbędnym składnikiem diety, gdyż nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować
ze względu na metabolizm w peroksysomach i mitochondriach prowadzą do powstawania dużych ilości acetylo-CoA, w efekcie czego obserwujemy skłonność do ketozy
powstają z kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu w wyniku reakcji elongacji zachodzącej w peroksysomach i mitochondrium
są początkowo metabolizowane w peroksysomach, a zaburzenia ich transportu lub metabolizmu prowadzą do powstawania adrenoleukodystrofii