Strona 4

Seminarium 5

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Wskaż NIEPRAWIDŁOWĄ odpowiedź. W Polsce zgodnie z rozporządzeniem w sprawie genetycznych modyfikacji żywności i pasz obowiązkiem jest etykietowanie produktów
nie ma obowiązku oznaczania żywności GMO lub zawierającej GMO
żywności zawierającej GM mikroorganizmy np. piwo pszenne z GM drożdżami
żywności zawierających powyżej 0,9% składników GMO
żywności produkowanej z GMP np. olej, cukier, syrop, witamina E z soi GM itp.
Pytanie 26
Główną obawą w spożywaniu genetycznie modyfikowanych zbóż i warzyw jest:
Podejrzenie toksyczności wynikającej z obecności produktów genów chroniących rośliny przed szkodnikami
Obecność białek pochodzenia ludzkiego, co jest podobne do kanibalizmu
Wektory wirusowe zastosowane w tworzeniu roślin transgenicznych mają zdolność do infekowania ludzkich komórek
Rośliny transgeniczne negatywnie wpływają na kondycję gleby
Pytanie 27
Do zalet szczepionek wytwarzanych w roślinach transgenicznych NIE NALEŻY:
zmniejszone ryzyko odczynów poszczepiennych
uproszczony system aplikowania i dystrybucji
łatwość zastosowania - wystarczy wyhodować roślinę w ogródku i zjeść
niski koszt produkcji
Pytanie 28
Agroinfekcja to:
B. metoda otrzymywania roślin transgenicznych, w której wykorzystuje się zmodyfikowane bakterie Agrobacterium tumefaciens lub Agrobacterium rhizogenes
Hodowla roślin produkujących obce białko
metoda infekowania roślin
Pytanie 29
rozwoj hodowli genetycznie modyfikowanych roslin opornych na szkodniki budzi obawy poniewaz
istnieje możliwość ucieczki wprowadzonych genów do innych roślin
dowiedziono iż na bazie wprowadzanych do nich fragmentów ludzkiego DNA moga tworzyc sie nowe niebezpieczne wirusy niebezpieczne dla człowieka
fragmenty wprowadzonego do nich DNA mogą infekować ludzki organizm
obecność w roślinach konsumpcyjnych białek człowieka jest niesmaczna i budzi odczucie kanibalizmu
Pytanie 30
Hodowla roślin produkujących obce białko to:
rolnictwo ekologiczne
agroinfekcja
mikrohodowla
rolnictwo molekularne
Pytanie 31
Do gatunków roślin genetycznie modyfikowanych uprawianych na świecie w największej ilości NIE należy:
Pszenica
Soja
Rzepak
Kukurydza
Pytanie 32
Roślina transgeniczna zawierająca duże ilości beta-karotenu, którą opracowano aby zmniejszyć problem niedoboru witaminy A wśród mieszkańców Azji to:
złota pszenica
złote proso
Złote żyto
złoty ryż