Strona 2

Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Czym różni się forma α- od β -D-glukopiranozy?
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
są stereoizomerami
są one diastereoizomerami
są one anomerami
Pytanie 10
Na czym polega ilościowe oznaczanie sacharozy metodą Nelsona?
1
Powstałe jony redukują kwas arsenomolibdenowy
2
Porównanie absorbancji roztworu substancji badanej z wartościami absorbancji wcześniej przygotowanych roztworów wzorcowych (krzywa wzorcowa)
3
Hydroliza wiązania glikozydowego sacharozy
4
Redukcja jonów Cu2+ do Cu+ przez cukier redukujący
5
Powstałe niebieskie tlenki molibdenu oznacza się kolorometrycznie
Pytanie 11
W jakim środowisku przeprowadza się redukcję Cu2+ do Cu+?
w obojętnym
w kwaśnym
w zasadowym
Pytanie 12
Hydrolizę sacharozy można przeprowadzić enzymatycznie przy pomocy:
α-D- fruktofuranozydazy
α-D- fruktazy
inwertazy
β-D- fruktazy
β-D- fruktofuranozydazy
Pytanie 13
W naszym cudownym ćwiczeniu hydrolizę prowadzimy w:
roztworze NaOH na zimno
roztworze HCl na zimno
roztworze NaOH na gorąco
roztworze HCl na gorąco
Pytanie 14
Wybierz zdania prawidzwe:
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
absorbancja światła monochromatycznego jest odwrotnie proporcjonalna do stężenia roztworu
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym mniejsza będzie absorbancja
Pytanie 15
Które cukry mają właściwości redukujące?
maltoza
sacharoza
ryboza
laktoza
celobioza
glukoza
arabinoza