Strona 5

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Pytanie 33
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
mleko, sery i jaja
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
Pytanie 34
Dobrym źródłem magnezu są:
kakao, orzechy, otręby, kasza gryczana
jaja, mleko, jogurty
nasiona roślin strączkowych, herbata, sery
ryby, owoce morza, cytrusy
Pytanie 35
🔒 Ile dżuli ma jedna k...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj {{spellCorrector(dataStorage.testData.mpCounter, 'dodatkowe pytanie', 'dodatkowe pytania', 'dodatkowych pytań')}} i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 36
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
Escherichia coli
Staphylococcus aureus
Pytanie 37
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
nadwaga
anoreksja
otyłość
bulimia
Pytanie 38
🔒 Aby uniknąć chorób p...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj {{spellCorrector(dataStorage.testData.mpCounter, 'dodatkowe pytanie', 'dodatkowe pytania', 'dodatkowych pytań')}} i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 39
🔒 Aby dobrze zbilansow...
Widzisz tylko część pytań. Odblokuj {{spellCorrector(dataStorage.testData.mpCounter, 'dodatkowe pytanie', 'dodatkowe pytania', 'dodatkowych pytań')}} i zdobądź wyższą ocenę!
Pytanie 40
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
4
6
5
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp