Strona 11

BCHM 2015/2016 - 2018/2019 (I T)

Pytanie 81
85. Jaki cukier może powstać z rozpadu amylopektyny?
Pytanie 82
86. Enzymy glukoneogenezy, które są tylko w glukoneogenezie, a nie ma ich w glikolizie?
Pytanie 83
87. SRS-A nie powoduje
a. Skurczu oskrzeli
d. Chemotaksji leukocytów
c. Wzrostu przepuszczalności naczyń
b. Rozszerzenia naczyń
Pytanie 84
88. Który pierścień 7-dehydrocholesterolu ulega rozerwaniu w biosyntezie witaminy D3?:
c. C
a. A
b. B
d. D
Pytanie 85
89. Wybierz zdanie fałszywe spośród podanych ??? (Tutaj mam dylemat, ponieważ nie wszystkie aminokwasy tworzą wiązania wodorowe, ale aminokwasami, które ich nie tworzą sa prolina i glicyna)
a. Wiązania wodorowe w cząsteczce białka tworzą wszystkie aminokwasy
b. Wiązań wodorowych w białku nie tworzą aminokwasy aromatyczne
Pytanie 86
90. Prawidłowe wartości stężeń jonów w płynie wewnątrzkomórkowym
Pytanie 87
91. Markery OZT to:
d. Ceruloplazmina
b. Fosfataza zasadowa
a. Fosfataza kwasowa
c. Amylaza, lipaza
Pytanie 88
W przypadku zaburzenia wchłaniania tryptofanu w jelicie, jest on metabolizowany przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego do barwników indolowych. W efekcie
barwniki te są wchłaniane, a następnie wydalane drogą moczową i po utlenieniu zamieniają się w niebiesko zabarwione pochodne, w efekcie rozwija się syndrom tzn. Niebieskich pieluszek
powstaje nadmiar niacyny, co skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych, uczuciem gorąca i biegunkami
powstałe barwniki są związakami, które nie ulegają wchłonięciu, co prowadzi do zaburzeń witaminy PP
dochodzi do nadmiernego rozwoju flory bakteryjnej jelita i rozwija się choroba Hartnupów, cechująca się zaburzeniem metabolizmu aminokwasów alifatycznych
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp