Strona 10

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 73
Marnowanie to konserwacja produktów spożywczych za pomocą
oleju
octu
sody
Pytanie 74
spożywanie zbyt dużej ilości octu może być przyczyną
gorączki
anemii
kataru
Pytanie 75
w skład mieszanki peklującej wchodzi:
kwas askorbinowy
cukier
siarczany
azotany
pieprz
azotyny
sól
kwas mlekowy
Pytanie 76
Peklowanie można przeprowadzić
na sucho
metodą mieszaną
na mokro
Pytanie 77
w wyniku peklowania utrwala się:
zapach
barwa
trwałość
stabilność struktury
smak
Pytanie 78
podczas wędzenia produkt poddaje się wpływom:
ciepła
warunków atmosferycznych
związków chemicznych zawartych w dymie
ognia
Pytanie 79
substancjami zawartymi w dymie podczas wędzenia wykorzystywane są:
epoksydy
związki nieorganiczne
ketokwasy karboksylowe
alkaloidy
aldehydy
fenole
Pytanie 80
wędzenie zimne odbywa się w temperaturze
10-15C
16-22C
0-5 C