Strona 3

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 17
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
białko zwierzęce
substancje aromatyzujące
glutaminiany
substancje wzmacniające smak
białko roślinne
kazeiniany
Pytanie 18
nietradycyjne nośniki energii to:
ogrzewanie omowe
podczerwień
pole magnetyczne
mikrofale
ogrzewanie otwartym płomieniem
Pytanie 19
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
ozon
tlenek węgla
dwutlenek węgla
ciekły azot
Pytanie 20
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane
ogrzewanie
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
20%
60%
90%
50%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
Pomidorze
trwałość
cytryny
dojrzewanie
Pomarańczy
mięknięcie
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp