Strona 18

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 137
barwnik fioletowy stosuje się do:
mięsa
pieczywa
nabiału
Pytanie 138
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
uwodornienie sacharydów
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
Pytanie 139
Funkcje sacharozy:
słodząca
zagęszczająca
konserwująca
Pytanie 140
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
fruktoza
laktoza
sacharoza
Pytanie 141
a największym:
cukier inwertowany
fruktoza
maltoza
Pytanie 142
Guma arabska służy do:
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
stosowane do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających
nadawania połysku owocom, kawie
Pytanie 143
Surogat to:
witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe
białko z organizmów jednokomórkowych
namiastka żywności
Pytanie 144
Przykłady surogatu:
margaryna
miód naturalny
masło
produkty z soi
mleko
miód sztuczny
kawa zbożowa
zabielacz do kawy