Strona 15

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 113
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
substancji kształtujących cechy sensoryczne
pomocniczych dodatków do żywności
Pytanie 114
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
ciała stałe
gazy
substancje powierzchniowe
enzymy
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
nośniki
witaminy
Pytanie 115
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
biologiczne
mechaniczne
fizjologiczne
biochemiczne
mikrobiologiczne
chemiczne
fizyczne
Pytanie 116
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
temperatury
drobnoustrojów
wilgoci
Pytanie 117
do żywności nie można dodać więcej niż:
3 konserwanty
1 konserwant
2 konserwanty
można dodać ile się chce
Pytanie 118
substancje konserwujące:
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
mogą reagować ze składnikami żywności
Pytanie 119
antyseptyki są wytwarzane;
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
Pytanie 120
Antybiotyki produkowane są:
przez drobnoustroje
na drodze syntezy chemicznej
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp