Strona 14

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 105
"Food ingredients" to
składniki dodane do żywności
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
Pytanie 106
Przykładami food ingredients są
cukier
skrobia
sól
azotany
fosforany
Pytanie 107
Food constituens
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
Pytanie 108
przykładem food constituents są
tłuszcz
żółtko
woda
białko
witamina C
Pytanie 109
food compounds to:
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
Pytanie 110
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
dodatków kształtujących strukturę
dodatków wzbogacających
substancji przedłużających trwałość żywności
Pytanie 111
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
regulatory kwasowości
witaminy
barwniki
substancje zagęszczające i żelujące
emulgatory
Pytanie 112
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
aromaty i substancje smakowe
barwniki
enzymy
substancje słodzące
nośniki