Strona 12

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 89
Wysokie:
1-10 kilogreja
10-50 kilogreja
poniżej 1 kilogreja
Pytanie 90
Dawki wysokie :
nie mogą być w powszechnym użytku
mogą być w powszechnym użytku
Pytanie 91
Metoda kombinowana inaczej nazywana jest technologią:
płotków
schodków
żywopłotów
Pytanie 92
promieniowanie radiacyjne niszczy:
wszystkie stadia organizmów
bakterie
wirusy
Pytanie 93
stosowanie radiacji w żywności spowodowało:
zwiększeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
zmniejszeniem przypadków chorób spowodowanych spożyciem żywności
Pytanie 94
Rozporządzenie w sprawie napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym pochodzi z dnia:
20 czerwca 2007
10 czerwca 2007
20 czerwca 2017
Pytanie 95
rozporządzenie to dotyczyło
minimalnych dopuszczalnych dawek
maksymalnych dopuszczalnych dawek
przewozu z państw "trzecich"
przewozu z państw europejskich
źródeł promieniowania
opakowań
procedur
kwalifikacji osób obsługujących aparaty promieniotwórcze
środków spożywczych poddanych napromieniowaniu
Pytanie 96
Produkty radiacyjne:
muszą być oznakowane
nie muszą być oznakowane