Strona 15

Wstępny

Pytanie 113
blanszowanie to:
rodzaj sterylizacji
początkowa fermentacja
zanóżanie warzyw we wrzątku
Pytanie 114
jako konserwanty chemiczne warzyw możemy wyróżnić:
kwas sorbowy
kwas benzoesowy
kwas siarkowy
kwas azotowy
kwas askorbinowy
Pytanie 115
zbyt ciemna barwa owoców spowodowana jest:
dodaniem barwników
dodaniem antyoksydantów
enzymatycznym brunatnieniem
Pytanie 116
temperatura przechowywania nie powinna być wyższa niż;
8 stopni jeśli mleko jest odbierane rzadziej
6 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
8 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
6 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
Pytanie 117
kwasowość miareczkowa mleka powinna mieścić się w zakresie;
6,6- 6,8 PH
6,0- 7,5 stopni SH
6,0- 7,5 pH
6,6- 6,8 stopni SH
Pytanie 118
pH mleka powinna wynosić:
6,0- ,5
6,5-7,0
6,6- 6,8
Pytanie 119
gęstość mleka powinna wynosić [g/cm3]:
mniej niż 1,28
więcej niż 1,028
więcej niż 1,28
mniej niż 1,028
Pytanie 120
punkt zamarzania mleka nie powinien być wyższy niż:
-0,512 C
-0,154
0,728 C
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp