Strona 14

Wstępny

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 105
brzeczkę piwną sporządza się z:
słodu browarniczego
chmielu
wody
innych dodatków
Pytanie 106
barwa piwa (ciemne i jasne) zależy od
ilości dodanych barwników
sposobu suszenia słodu
ilości chmielu
Pytanie 107
piwo przelane do naczynia powinno wykazywać
niewielkie nasycenie CO2
Powinno szczypać w język
dobre nasycenie CO2
powinno być lekko słodkawe
Pytanie 108
piana ponad nalanym piwem powinna trzymać się;
max 1 min
nie powinna opadać wogóle
2-3 min
Pytanie 109
składniki występujęce w warzywach, nie występujące w owocach
ftalany
fitoncydy
alkaloidy
aminy alifatyczne
Pytanie 110
fitanocydy to;
naturalne antybiotyki
związki aromatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
naturalne antystatyki
Pytanie 111
alkaloidy to:
naturalne antybiotyki
związki alifatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
związki aromatyczne w małych ilociach działające pobudzająco, w dużych stężeniach trująco
Pytanie 112
pasteryzacja i sterylizacja to metoda przedłużania trwałości:
wiązania wody
chemiczna
termiczna
obniżająca aktywność wody