Strona 12

Wstępny

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 89
moszcz to:
świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny
lekko sfermentowane winogrona
zbiór kilku rodzajów winogron
Pytanie 90
wódki dzielimy na czyste i gatunkowe, gatunkowe to np.
żubrówka
jin
Koniak
Pytanie 91
wina otrzymuje się przez fermentację alkoholową:
owoców
winogron
moszczu winogronowego
skrobii
Pytanie 92
wina białe otrzymuje się poprzez:
fermentację winogron
fermentację alkoholową moszczów otrzymanych przez wytłoczenia soku z owoców
Pytanie 93
wina czerwone otrzymuje się poprzez fermentację:
moszczu
miazgi (czyli całych rozdrobnionych owoców)
Pytanie 94
moc win waha się w zakresie
5-10%
7-15%
8-14%
Pytanie 95
w zależności od ilości cukru wyróżniamy wina:
słodkie
wytrawne
półsłodkie
itd
Pytanie 96
w butelkach wina z korkiem dopuszcza się
drobne zanieczyszczenia
pył korkowy
niewielka obecność okruchów korka