Strona 2

Higiena i choroby układu pokarmowego

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
próchnica
szkorbut
bulimia
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
otyłość
anoreksja
niedowaga
bulimia
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
E. coli
Salmonella
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
wirusowym
grzybiczym
bakteryjnym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
cukry proste
kwasy tłuszczowe
błonnik
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
25 - 29,9
nadwaga
>40
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
30 - 39,9
otyłość
18,5 - 24,9
prawidłowa waga