Strona 5

T6: Technik żywienia

Pytanie 33
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
wrzecionowaty
okrągły
owalny
prostokątny
Pytanie 34
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
barometru
detektora
higrometru
manometru
Pytanie 35
Zupę szczawiową należy podać
z makaronem nitki
z lanymi kluskami
z ugotowanym jajem
z kaszą manną
Pytanie 36
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
kuchni indukcyjnej
pieca konwekcyjnego
pieca do pizzy
kuchni mikrofalowej
Pytanie 37
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
jaja nadziewane, filet saute
jaja poszetowe, kotlet de volaille
jaja faszerowane, sznycel ministerski
jaja po wiedeńsku, kotlet pożarski
Pytanie 38
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
poddać procesowi duszenia
wyrzucić do odpadów
zmielić i dodać do rybnej masy mielonej
wykorzystać do sporządzenia galarety
Pytanie 39
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
4,0 kg
6,8 kg
8,0 kg
2,8 kg
Pytanie 40
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
dekstrynizacji
kleikowania
pęcznienia
retrogradacji
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp