Strona 4

T6: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
nie może być dopuszczona do produkcji
może być zastosowana do wypieków
Pytanie 26
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
wysokiego garnka i gorącej szklanki
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
Pytanie 27
Zupę krem ze szparagów należy podać
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w filiżance z łyżką stołową dużą
Pytanie 28
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
barszcz ukraiński
sos holenderski
krem z pieczarek
sos beszamelowy
Pytanie 29
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
dorsz po nelsońsku
sandacz pod beszamelem
karp w szarym sosie
szczupak po polsku
Pytanie 30
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
B
A
C
D
Pytanie 31
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
kawior
anchois
matias
sztokfisz
Pytanie 32
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
zrazy
pieczeń na dziko
wołowinę po angielsku
sztufadę