Strona 3

T6: Technik żywienia

Pytanie 17
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
2 godziny
8 godzin
2 dni
1 dzień
Pytanie 18
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
następuj e powiększenie komory powietrznej
skorupka staje się prześwitująca
żółtko maleje i staje się wypukłe
Pytanie 19
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
HACCP
GHP
GMP
QACP
Pytanie 20
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
produktów z czystymi narzędziami pracy
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
Pytanie 21
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
odcedzenie
blanszowanie
drążenie
chłodzenie
Pytanie 22
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
szklanych
papierowych
metalowych
porcelanowych
Pytanie 23
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
szatkowanie za pomocą noża
maszynowe szatkowanie kapusty
obecność musztardy i oleju
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
Pytanie 24
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
D
B
A
C
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp