Strona 4

T15: Technik żywienia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 25
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
kolacja
obiad
II śniadanie
I śniadanie
Pytanie 26
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki "Starki" o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml "Starki".
10,00 zł
5,00 zł
2,50 zł
7,50 zł
Pytanie 27
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
mleko i jego przetwory
warzywa i owoce
produkty zbożowe
cukier i słodycze
Pytanie 28
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
podanie karty menu
serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
podanie napoju gorącego w filiżance ustawionej na podstawce
serwowanie zakąski wyporcjowanej na talerzu
Pytanie 29
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem "Smaki dzieciństwa", działał w ramach
sprzedaży osobistej
dystrybucji bezpośredniej
reklamy prasowej
promocji sprzedaży
Pytanie 30
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
z kaszy jaglanej
z mięsa wieprzowego
z ryb morskich
z mięsa wołowego
Pytanie 31
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
45%
60%
90%
75%
Pytanie 32
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
pieczony kurczak w ziołach, sałata i pomidor, bułka grahamka
fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
ryż zapiekany z szynką, brokułami i papryką
makaron z serem twarogowym i szpinakiem