Strona 3

FUJKI MOCNO

Pytanie 17
Za pierwszą rasę świń w typie mięsnym uważa się
Berkshire
Leicester
Wielka biała angielska
Pietrain
Pytanie 18
Pogłowie świń w Polsce wynosi około
27,5 mln
37,5 mln
7,5 mln
11 mln
Pytanie 19
Rasy świń stanowiące ponad 80% pogłowia zarodowego w Polsce to
Pietrain i duroc
Pbz i Hempshire
Wbp i puławska
Wbp i pbz
Pytanie 20
W krzyżowaniu towarowym świń komponent mateczny stanowią następujące rasy:
Wbp i pbz
Duroc i pietrain
Pbz i duroc
Hampshire i duroc
Pytanie 21
W krzyżowaniu towarowym świń komponent ojcowski stanowią następujące rasy:
Wbp, pbz, pietrain
Złotnicka biała, złotnicka pstra, hampshire
Duroc, pietrain, hampshire
Wbp, pbz, puławska
Pytanie 22
Rasy zachowawcze świń w Polsce to:
Wbp, pbz, puławska
Złotnicka biała, złotnicka pstra, puławska
Pbz, puławska, złotnicka pstra
Wbp, pbz, pietrain
Pytanie 23
Najważniejsze cechy ras należących do komponentu matecznego
Wybitna mięsność i dobre wykorzystanie paszy
Wysokie przyrosty dzienne i dobre wykorzystanie paszy
Wysoka rozrodczość i duża odporność
Wysoka mleczność i dobra jakość mięsna
Pytanie 24
Najważniejsza cecha ras należących do komponentu ojcowskiego to
Dobre wykorzystanie paszy
Wysoka rozrodczość
Wybitna mięsność
Duża odporność
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp