Strona 6

Bydło partytime 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 41
90. Który zestaw aminokwasów powoduje spadek produkcji przy ich niedoborze:
a) Leucyna, metionina, tryptofan
d) Lizyna, metionina, tryptofan
b) Arginina, Metionina, Fenyloalanina
c) Kwas glutaminowy, alanina, leucyna
Pytanie 42
91. Ureaza wydzielana jest przez:
d) Grzyby
a) Bakterie
c) Archeony
b) Pierwotniaki
Pytanie 43
92. Kwasy tłuszczowe pokrywają zapotrzebowanie na energię w :
b) 90%
a) 80%
c) 70%
d) 50%
Pytanie 44
93. Węglowodany w żołądku rozkładane są do:
d) Kwasu propionowego, kwasu octowego, kwasu mlekowego
c) Kwasu glutaminowego, kwasu mlekowego, kwasu masłowego
a) Kwasu octowego, kwasu moczowego , kwasu masłowego
b) Kwasu octowego, kwasu masłowego, kwasu propionowego
Pytanie 45
94. Stosunek kwasu octowego, kwasu propionowego, kwasu masłowego wynosi:
d) 65:20:15
b) 40:40:20
a) 10:20:70
c) 65:15:20
Pytanie 46
95. Kwas octowy jest produktem:
d) Fermentacji skrobi
b) Rozkładu włóknika
c) Rozkładu włókna
a) Rozkładu kwasu moczowego
Pytanie 47
96. Produktem fermentacji skrobi jest:
b) Kwas masłowy
a) Kwas propionowy
d) Kwas mlekowy
c) Kwas octowy
Pytanie 48
97. Podniesienie temperatury żwacza o 0,5 *C spowoduje:
d) Procesy namnażania bakterii zostaną spowolnione
b) Nabrzmienie żołądka
a) Nagromadzenie gazów
c) Procesy namnażania bakterii zostaną przyspieszone
Pytanie 49
98. Temperatura żwacza wynosi:
c) 41*C
d) 38*C
a) 40*C
b) 39,5*C
Pytanie 50
99. Kulawizny określa się według:
b) 4 stopniowej skali
a) 3 stopniowej skali
c) 5 stopniowej skali
d) 6 stopniowej skali