Strona 27

H+E egzamin

Pytanie 209
Działanie uczulające wykazują
Pb, Co, Ni
Pb, Cr, Co
Pb, Cr, Ni
Cr, Ni, Co
Pytanie 210
Proporcje składników odżywczych:
Węglowodany 50-60 w tym 10% cukry proste, białka 10 %, tłuszcze 35%
Węglowodany 50-60% w tym 10% cukry proste, białka 15 %, tłuszcze 30%
Węglowodany 50-60 w tym 20% cukry proste, białka 15 %, tłuszcze 25%
Węglowodany 50-60 w tym 15% cukry proste, białka 20 %, tłuszcze 35%
Pytanie 211
Co ma najwyższy indeks glikemiczny?
Miód
Frytki
Coca-cola
Marchew
Pytanie 212
Żywienie dietetyczne ma na celu:
oszczędzanie chorego narządu
zmianę masy ciała pacjenta
wyrównanie niedoborów pokarmowych powstałych w wyniku choroby
wszystkie błędne
Pytanie 213
W profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca należy:
ograniczyć spożycie węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego
ograniczyć spożycie soli kuchennej
wszystkie błędne
zwiększyć spożycie podrobów
Pytanie 214
Czym jest wskaźnik coli?
ilość tlenu wyrażona w mg potrzebna do całkowitego rozkładu związków organicznych
liczba bakterii E. coli w 100 ml wody
ilość pałeczek jelitowych w jednym litrze wody z wskaźnikiem nadchromianowym
ilość wody na jaką przypada pałeczka jelitowa
Pytanie 215
Które promieniowanie powoduje powstawanie witaminy D3?
radiowe
UV-B
podczerwone
widzialne
Pytanie 216
Zaćma choroba zawodowa:
Stomatologów
Hutników
Nauczycieli
Robotników obsługujących narzędzia pneumatyczne
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp