Strona 16

H+E egzamin

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 121
Jak często w diecie powinny się pojawiać ryby?
W piątki
Codziennie
Kilka razy w tygodniu
Kilka razy w miesiącu
Pytanie 122
Która z wymienionych poniżej substancji jest rakotwórczym produktem smażenia?
fenobarbital
azbest
akrylamid
5-fluorouracyl
Pytanie 123
Ile procent całkowitej energii zawartej w pokarmach powinno pochodzić z cukrów prostych?
10%
5%
15%
20%
Pytanie 124
Cholina jest syntezowana:
w nerkach
w mózgu
w wątrobie
w mięśniach
Pytanie 125
Witamina D w przewodzie pokarmowym wchłania się:
Nie wchłania się, gdyż jest syntezowana tylko w skórze
W jelicie cienkim
W żołądku
W jelicie grubym
Pytanie 126
W jakich narządach zachodzi przemiana witaminy D w kalcytriol?
W okrężnicy
W skórze i w nerkach
W nerkach i wątrobie
W skórze i wątrobie
Pytanie 127
Standaryzowane współczynniki zgonów na choroby układu krążenia są:
takie same u obu płci
brak danych na ten temat
wyższe dla mężczyzn niż dla kobiet
wyższe dla kobiet niż mężczyzn
Pytanie 128
W przypadku chorób układu krążenia:
możliwe określenie jednej konkretnej przyczyny choroby
podstawowym źródłem wiedzy o czynnikach ryzyka są doświadczalne badania na zwierzętach i hodowlach komórkowych
brak czynników ryzyka u danej osoby zdecydowanie wyklucza możliwości zachorowania
możemy jedynie wskazać czynniki które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby (czynniki ryzyka)