Strona 16

Histologia pokarmowy II

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 121
Kwasy tłuszczowe i monoglicerydy powstałe w wyniku trawienia tłuszczów dostają się do enterocytu przez udział:
dyfuzji
wszystkie prawidłowe
białek transportowych
Pytanie 122
Proces dyfuzji monoglicerydów i kwasów tłuszczowych powstałych w jelicie w wyniku trawienia tłuszczów jest przyspieszony ruchami kosmków. Ich ruchy kontrolowane są przez sploty nerwowe:
Panetha
Brunnera
Auerbacha
Meissnera
Pytanie 123
Dyfuzja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych przez błony enterocytów przyspieszana jest przez:
przeciwny kierunkowi przemieszczania się pokarmu prąd krwi w błonie śluzowej jelita
białka transportowe
żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
ruchy kosmków
Pytanie 124
W cytoplazmie enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe łączą się z:
białkami FABP
białkami NSDAP
białkami FASS
białkami NADST
Pytanie 125
W siateczce śródplazmatycznej gładkiej enterocytu monoglicerydy i kwasy tłuszczowe są:
metylowane
estryfikowane
okrywane błoną tworząc chylomikrony
nie są transportowane do siateczki śródplazmatycznej
Pytanie 126
Estryfikacja monoglicerydów i kwasów tłuszczowych w ER gładkiej enterocytu zachodzi z użyciem:
acylotransferazy
syntetazy acylokoenzymu A
estryfikazy C
syntetazy acetylokoenzymu B
Pytanie 127
Chylomikrony tworzone są w:
aparacie Golgiego enterocytu
świetle jelita cienkiego
ER gładkiej enterocytu
w cytoplazmie enterocytu
Pytanie 128
We krwi lub limfie z chylomikronami łączą się:
białka FABP
chylolypoproteiny
apolipoproteiny
białka NSDAP