Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Fizjologia roślin drzewiastych - ćwiczenia
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aby stwierdzić czy w czasie hydrolizy skrobia całkowicie przekształciła się w cukier prosty wystarczy
dodać do roztworu jodyny
wykonać próbę Fehlinga
podziałać na roztwór kwasem octowym
oziębić roztwór
Pytanie 2
Przejście zolu w żel nazywamy
koagulacją
elektroforezą
dializą
peptyzacją
Pytanie 3
Cytoplazma charakteryzuje się
wrażliwością na bodziec
ruchem
zerową lepkością
małą zawartością wody
Pytanie 4
Do zobojętnienia 100 g 5% NaOH potrzeba
100 ml 5% rru HCl
100 ml 1M rru HCl
125 ml 1M rru HCl
100 ml 5M rru HCl
Pytanie 5
Próbę akroleinową przeprowadza się na wykazanie obecności:
glicerolu
kwasów tłuszczowych
mydeł
wiązania podwójnego
Pytanie 6
W reakcji ksantoproteinowej wykorzystuje się:
utlenianie grupy karboksylowej aminokwasów aromatycznych
reakcję hydrolizy białek
fosforylację fotosyntetyczną
nitrowanie pierścienia aromatycznego aminokwasów
Pytanie 7
Turgor komórki jest zależny od:
naprężenia błon cytoplazmatycznych
napięcia ścian komórkowych
rodzaju plazmolizy
ruchów cytoplazmy
Pytanie 8
Hydroliza zasadowa tłuszczów prowadzi do powstania:
soli wyższych kwasów tłuszczowych
glikolu
pochodnych glicerolu
soli kwasów nieorganicznych
Pytanie 9
Test wydłużeniowy koleoptyli owsa stosuje się do oznaczenia
puryny
auksyn
cytokinin
giberelin
Pytanie 10
W skład aminokwasów wchodzą następujące pierwiastki chemiczne:
węgiel, azot, tlen, wodór
żaden z wyżej wymienionych pierwiastków nie wchodzi w skład aminokwasów
fosfor, potas, tlen, węgiel
węgiel, azot, wodór, żelazo
Pytanie 11
Feofityna to:
enzym biorący udział w syntezie chlorofilu
związek powstały z chlorofilu pod wpływem silnej alkalizacji środowiska
ppochodna chlorofilu w której magnez został zastąpiony przez wodór
związek organiczny zawierający żelazo
Pytanie 12
W celu odróżnienia białka od roztworu aminokwasów należy przeprowadzić reakcję:
Seliwanowa
Hopkinsa
ksantoproteinową
biuretową
Pytanie 13
Do otwarcia szparek potrzebne jest:
światło o dowolnym natężeniu
niska wilgotność powietrza
wysoki turgor komórek przyszparkowych
odpowiednia intensywność i zielona barwa światła
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza i glukozo-5-fosforan
glukoza i fruktoza
fruktoza
glukoza
Pytanie 15
Wolne kwasy tłuszczowe nierozpuszczalne w wodzie powstają w wyniku zadziałania na mydła
mocnym kwasem
słabym kwasem
mocną zasadą
słabą zasadą
Pytanie 16
Proces dyfuzji zależy od
kierunku ruchu cząsteczek
temperatury
ciśnienia osmotycznego
ciśnienia atmosferycznego
Pytanie 17
W celu wykrycia węglowodanów w roztworze należy przeprowadzić reakcję
Seliwanowa
Piotrowskiego
Fehlinga
Molischa
Pytanie 18
Ze wzrostem temperatury
po przekroczeniu optimum termicznego transpiracja słabnie
zwiększa się stopień rozwartości szparek
zwiększa się nieograniczenie intensywność transpiracji
zwiększa się prężność pary wodnej w komórkach
Pytanie 19
Cukrami dobrze rozpuszczalnymi w wodzie są
glukoza, galaktoza, inulina
skrobia, inulina, maltoza
glukoza, fruktoza, maltoza
aldehyd glicerynowy, glukoza, fruktoza, celuloza
Pytanie 20
Penetracja cząsteczek sierczanu miedzi w wodzie oparta jest o zjawisko
osmozy
dobrej rozpuszczalności siarczanu miedzi
dyfuzji
wysokiej kinetyki cząsteczek
Pytanie 21
Na zobojętnienie 20ml 0,1M roztworu HCl zużyto 8ml roztworu NaOH. Jeden litr NaOH zawiera:
40 g NaOH
5 g NaOH
20 g NaOH
10 g NaOH
Pytanie 22
Zasady powodują zmydlanie grup estrowych chlorofilu, czyli
odszczepienie magnezu a produktem jest chlorofilina
odszczepienie reszt fitolu a produktami są sole chlorofiliny
odszczepienie magnezu a produktem jest feofityna
odszczepienie reszt z układu porfirynowego a produktami są sole chlorofiliny
Pytanie 23
1% roztwór zawiera
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 g roztworu
1 g substancji rozpuszczonej w litrze rozpuszczalnika
1 g substancji rozpuszczonej w 100 ml roztworu
Pytanie 24
Związek barwny powstający w wyniku reakcji białka z jonami miedziowymi jest
taka reakcja nie zachodzi ze względu na nieodpowiednie pH roztworu
kompleksem miedzi ze związkiem zawierającym dwa wiązania peptydowe
kompleksem miedzi z jonami fragmentem łańcucha polipeptydowego
kompleksem miedzi z biuretem
Pytanie 25
Kierunek przepływu wody zależy od
stosunku potencjału osmotycznego komórki do potencjału osmotycznego roztworu
wielkości komórki
stosunku siły ssącej komórki do siły ssącej roztworu
temperatury
Pytanie 26
Gutacja jest dowodem na istnienie
pełnego nasycenia powietrza parą wodną
parcia korzeniowego
pobierania wody przez korzenie
transpiracji
Pytanie 27
Fenyloalanina, tyrozyna i tryptofan to aminokwasy których wspólną cechą jest
wykazywanie pozytywnej reakcji Adamkiewicza-Hopkinsa
występowanie pierścienia indolowego
brak pierścienia aromatycznego
wykazywanie pozytywnej reakcji ksantoproteinowej
Pytanie 28
Polisacharydami są takie produkty roślinne jak
celuloza
celulaza
sacharoza
glikogen
Pytanie 29
Które z wymienionych właściwości nie są charakterystyczne dla cząsteczek koloidalnych
mogą absorbować zarówno jony dodatnie jak i ujemne
dializują przez błony półprzepuszczalne
ulegają sedymentacji
mają zdolność rozpraszania światła
Pytanie 30
W wyniku przeprowadzenia reakcji Fehlinga z udziałem glukozy ulega ona
utlenieniu do kwasu karboksylowego
redukcji do alkoholu
utlenieniu do aldehydu
redukcji do kwasu karboksylowego
Pytanie 31
Odrażającym smakiem i zapachem charakteryzują się
kwas arachidowy i masłowy w maśle
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na długi łańcuch węglowy
wyższe kwasy tłuszczowe ze względu na swą lotność
kwas kapronowy i masłowy w maśle
Pytanie 32
U roślin wyższych występuje barwnik
chlofofil c
wszystkie wymienione wyżej
chlorofil a
fikocyjanina