Twój wynik: Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
W skład mitochondriów wchodzą głównie:
białko (70%), tłuszcze złożone (27%)
W skład mitochondriów wchodzą głównie: białko (27%), tłuszcze złożone (53%) cukry( 20%)
białko (50%), tłuszcze złożone (47%)
Pytanie 2
W stan koloidalny można przeprowadzić:
tylko białka
każdą substancję, obniżając ciśnienie i zwiększając temperaturę
każdą substancję stosując odpowiednie warunki
tylko białka, aminokwasy, cukry, tłuszcze
Pytanie 3
W starszych korzeniach kora pierwotna:
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie miazgi
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie łyka
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie kory wtórnej
Zanika na skutek izolacji przez tworząca się warstwie korka
Pytanie 4
W starszych korzeniach perycykl może wytworzyć:
związki korzenia palowego
związki korzeni bocznych
związki pędów bocznych
całkiem nowy korzeń główny
Pytanie 5
W stożkach wzrostu możemy wyróżnić kolejno (od góry) strefy:
subdistalną, organogeniczną Distalną
Distalną, subdistalną, organogeniczną
organogeniczną Distalną, subdistalną
Pytanie 6
W środowisku kwaśnym aminokwas:
zachowuje się jak kwas przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy karboksylowej
zachowuje się jak zasada odłączając jony wodorowe od grupy aminowej
Pytanie 7
W środowisku zasadowym aminokwas:
zachowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy sulfonowej
achowuje się jak kwas odczepiając jon wodoru od grupy karboksylowej
zachowuje sie jak kwas odczepiajac jon wodoru od grupy aminowej
zachowuje się jak zasada przyłączając jony wodorowe do grupy aminowej
Pytanie 8
W tłuszczach złożonych podstawnikami glicerolu mogą być:
tylko węglowodory alifatyczne
tylko węglowodory zawierające pierścienie nitrowe
tylko węglowodory aromatyczne
węglowodany
Pytanie 9
W warunkach beztlenowych elektrony i protony wodoru odłączone w glikozie:
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub etanolu
utleniają kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
redukują kwas pirogronowy do kw. Mlekowego lub glicerolu
Pytanie 10
W wodzie rozpuszczają się mydła:
sodowe
barowe
wapniowe
Pytanie 11
W wodzie występują wiązania wodorowe:
między tlenem jednej cząsteczki a tlenem drugiej
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej w obecności katalizatorów np. białek
między tlenem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
między wodorem jednej cząsteczki a wodorem drugiej
Pytanie 12
W wyniku cyklizacji formy łańcuchowej glukozy:
powstaje pierścień benzenowy
powstaje pierścień acetalowy
powstaje pierścień pirolowy
Pytanie 13
W wyniku działania na chlorofil zasady:
powstaje sól fitolowa
następuje zasadowa hydroliza chlorofilu
następuje rozpad chlorofilu na fitol i chlorofiline
Pytanie 14
W wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi powstaje:
glukoza
dwie cząsteczki glukozy i jedna cząsteczka maltozy
jedna cząsteczka alfa-glukozy i jedna cząsteczka beta-fruktozy
jedna cząsteczka glukozy i jedna cząsteczka fruktozy
Pytanie 15
W wyniku hydrolizy kwasowej sacharozy powstaje:
glukoza i fruktoza
glukoza i skrobia
diastereoizomer glukozy w konfiguracji -L oraz beta- fruktoza
fruktoza i skrobia
Pytanie 16
W wyniku hydrolizy sacharozy otrzymano 5kg fruktozy. Hydrolizie poddano:
100kg sacharozy
5kg sacharozy
10kg sacharozy
25kg sacharozy
Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
żel
zol
koloid
galareta
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
tylko glukoza
skrobia i dekstryny
fruktoza i glukoza
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
mydła
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
sole glicerolu
produkty jełczenia np. kwas masłowy
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
obojnacze i amfoteryczne
kationowe, anionowe
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
z większych wakuoli
małych wodniczek
komórek hydroinicjalnych
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
występuje zawsze w białkach roślinnych
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
punkt izoelektryczny aminokwasów
brak rozpuszczalności w wodzie
dobra rozpuszczalność w wodzie
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
Pytanie 25
Warunkiem istnienia właściwości redukujących cukrów jest:
obecność grupy Fehlinga
obecność grupy aldehydowej
obecność grupy ketonowej
asymetryczny węgiel wykazujący entalpie wyższą niż współczynnik Fehlinga
Pytanie 26
Warunkiem na istnienie właściwości optycznych cukrów jest:
zdolność do tworzenia związków krystalicznych odbijających światło
zdolność do tworzenia związków optycznych
brak węgla asymetrycznego
obecność węgla asymetrycznego
Pytanie 27
Ważną rolę w utrzymaniu struktury zespolonych podjednostek rybosomów spełniają jony:
żelaza
magnezu
azotu
miedzi
Pytanie 28
Według jakich objawów wnioskujemy, że siła ssąca komórek i roztworu zew. Są sobie równe:
następuje wzmożony wypływ z komórki
dochodzi do zjawiska gutacji
komórki nie pobierają ani nie oddają wody
następuje wzmożona transpiracja z komórek liści
Pytanie 29
Według jakiego objawu wnioskujemy, że tkanka jest w roztworze izoosmotycznym:
dochodzi do pękania ściany komórkowej
zachodzi plazmoliza centralna
u niektórych komórek zachodzi plazmoliza graniczna
dochodzi do odcięcia tonoplastu od ściany komórkowej
Pytanie 30
Według prawa Stefana intensywność dyfuzji gazu przez małe otwory:
jest proporcjonalna do średnicy otworu
jest proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest odwrotnie proporcjonalna do efektu brzeżnego
jest odwrotnie proporcjonalna do średnicy otworu
Pytanie 31
Wielkość nicieli białkowej uzależniona jest od:
od wielkości białka
ładunku cząsteczki białka
od stopnia spolaryzowania białka
Pytanie 32
Wieloenzymowe kompleksy:
katalizują reakcje w obrębie podobnych szlaków metabolicznych
spowalniają reakcje w obrębie podobnych szlaków
katalizują reakcje w obrębie oddalonych szlaków metabolicznych
Pytanie 33
Wilgotność względną oznacza się:
za pomocą metody wagowej
higrowskazem
za pomocą metody cylinderkowej
higrometrem
Pytanie 34
Właściwości aminokwasów jako elektrolitów:
zależą od stężenia roztworów
zależą od wielkości cząsteczek aminokwasów
zależną od pH
zależą od ilości kationów i anionów
Pytanie 35
Właściwości optyczne związków chemicznych m. In. Aminokwasów określa:
efekt Tyndala
skręcalność właściwa
właściwości redukujące
Pytanie 36
Właściwości półprzepuszczalne błon cytoplazmatycznych
ulegają statycznym zmianom od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
ulegają dynamicznym zmianą od czynników wewnętrznych I zewnętrznych
zależą od stężeń roztworów po obydwóch stronach błony
Pytanie 37
Włośniki są:
tworem ksylemu
wypustkami komórek mezo dermy
tworem floemu
wypustkami komórek ryzo dermy
Pytanie 38
Woda hydratacyjna ma wpływ na:
sposób przestrzennego ułożenia łańcuchów białka
wytworzenie się wiązań wodorowych w strukturze I rzędowej białka
kolejność aminokwasów w białku
Pytanie 39
Woda jest dipolem ponieważ:
w cząstce atomy Hsą z jednej strony a O z drugiej
ma względnie duży moment dipolowy
posiada moment dipolowy większy od 0
Pytanie 40
Woda trudno wnika przez szparki ponieważ:
ma małe napięcie powierzchniowe
jest dipolem
ma duże napięcie powierzchniowe
ma dużą gęstość
Pytanie 41
Woda wpływa na:
strukturę białek
transport jonów
budowę aminokwasówbudowę aminokwasów
Pytanie 42
Wodny r-r fluorowodoru zawiera 0,3 mola jonów wodorowych i 1,7 mola niezdysocjowanego HF, na podst. Tych danych można obliczyć, że stopień dysocjacji HF w tym r-r wynosi:
ok. 15%
ok. 40%
ok. 30%
Pytanie 43
Woski są mieszaniną różnych związków głównie:
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych
soli kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
estrów kwasów tłuszczowych i wyższych alkoholi wielowodorotlenowych
Pytanie 44
Wpływ temperatury na szybkość reakcji enzymatycznej:
jest odwrotnie proporcjonalny do stężenia enzymu
opiera się o prawo Hoffa
jest wprost proporcjonalny do stężenia enzymu
opiera się o prawo Stahla
Pytanie 45
Wspólną cechą lipidów złożonych jest:
zawartość alkoholu wieloprotonowego w cząsteczce
zawartość kwasów tłuszczowych w cząsteczce
zawartość alkoholu jednoprotonowego w cząsteczce
zawartość glicerolu w cząsteczce
Pytanie 46
Wspólną cechą skrobi, glikogenu i celulozy jest:
maltoza jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier prosty jako końcowy produkt hydrolizy
fruktoza jako końcowy produkt hydrolizy
ten sam cukier złożony jako końcowy produkt hydrolizy
Pytanie 47
Wspólnymi cechami wszystkich białek jest:
wykazywanie cech zasadowych w polu elektrycznym
wykazywanie cech kwasowych w polu elektrycznym
brak ruchu w polu elektrycznym
ruch w polu elektrycznym
Pytanie 48
Współczynnik oddechowy:
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni pojedyńczego liścia
to stosunek wydzielanego O2 do powierzchni wszystkich liści
to stosunek wydzielanego CO2 do pobranego O2
to stosunek wydzielanego O2 do pobranego CO2
Pytanie 49
Współczynnik transpiracji względnej:
wyrażany jest w jednostkach Stahla [st]
wyrażany jest liczbą niemianowaną lub w %
Współczynnik transpiracji względnej: wyrażany jest w jednostkach w g/cm2
Pytanie 50
Współczynnik transpiracji:
obliczany jest za pomocą metody cylinderkowej
świadczy o ilości wody w komórkach roślin
świadczy o intensywności transpiracji
Pytanie 51
Wysokie stężenie jonów wodorowych przy wysokim pH:
prowadzi o powstania cząsteczek wody
jest możliwe w roztworach buforowych
to pytanie jest błędnie sformuowane
Pytanie 52
Względny spoczynek nasion: następuje po procesie stratyfikacji
następuje po obniżeniu temperatury poniżej 5st.C
to spoczynek wymuszony
następuje po obniżeniu temperatury poniżej 10st.C
następuje po procesie stratyfikacji
Pytanie 53
Wzrost:
jest to nie odwracalny przyrost rośliny na grubość
jest to nie odwracalny przyrost objętości rosliny
jest to nie odwracalny przyrost gęstości roślinyjest to nie odwracalny przyrost rośliny na wysokość
Pytanie 54
Wzrost temperatury powoduje:
nie wpływa na gradient prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
bniżenie gradientu prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
zwiększenie gradientu prężności pary wodnej między wnętrzem a zewnętrzem
Pytanie 55
Z 200ml 2M roztworu NaCl o gestości d=1.1g/ml odparowano 36g wody. Otrzymany r-r jest:
12,72%
20,2%
11%
Pytanie 56
Za pomocą metody plazmolitycznej można:
odseparować ścianę komórkową od cytoplazmy
obliczyć potencjał osmotyczny skoku komórkowego
odseparować ścianę komórkową od błony komórkowej
Pytanie 57
Za system głęboki uważamy system w którym korzenie dorosłych drzew sięgają do głębokości:
8-10m
20-30m
10-20m
Pytanie 58
Zawartość białek zapasowych w nasionach roślin motylkowych wynosi około:
73%
93%
50%
Pytanie 59
Zawartość celulozy w ścianie pierwotnej wynosi:
20%
5%
15%
10%
Pytanie 60
Zawartość chlorofilu w igłach:
z wiekiem rośnie
z wiekiem maleje
pozostaje taka sama bez względu na wiek
Pytanie 61
Zawartość chlorofilu:
w liściach najwyższa jest w czerwcu/lipcu
w liściach najwyższa jest w październiku/listopadzie
w igłach najwyższa jest w styczniu/lutym
w igłach najwyższa jest w październiku/listopadzie
Pytanie 62
Zawartość dwutlenku węgla w powietrzu w drzewostanach:
ulega wzrostowi w ciągu dnia
nie ulega gradacji w ciągu dnia
ulega obniżeniu w ciągu dnia
Pytanie 63
Zawartość RNA w jądrze komórkowym wszystkich roślin:
jest zmienne
zależy od aktywności enzymatycznej komórek
jest niezmienne
Pytanie 64
Zawartość wody niedostępnej dla roślin
zależy od wysokości n.p.m.
zależy od wysokości n.p.m. i jest niedostępna powyżej 1500m n.p.m
nie zależy od wysokości n.p.m.
zależy od wysokości n.p.m. i jest niedostępna powyżej 2200m n.p.m
Pytanie 65
Zdolność wiązania azotu cząsteczkowego mają:
tylko niektóre drobnoustroje
tylko rośliny motylkowate
tylko rośliny strączkowe
Pytanie 66
Zjawiska fotoelektryczne polegają na:
wybiciu elektronów z materii
wybiciu neutronów z materii
wybiciu protonów z materii
Pytanie 67
Zjawisko plazmolizy granicznej świadczy o tym, że roztwór zewnętrzny w stosunku do komórek ma:
podobny potencjał osmotyczny
wyższe stężenie
niższe stężenie
Pytanie 68
Zmiana stanu skupienia kwasów tłuszczowych nienasyconych ze stanu ciekłego w stan stały wiąże się z:
zestalaniem olejów na skutek zestalania cząsteczek
z nabyciem właściwości hydrofilowych
zestalaniem olejów na skutek rozbicia się cząstek
z utraceniem właściwości hydrofobowych
Pytanie 69
Zmieszano 80g r-ru zawierającego 20% NaCl ze 120g 15% r-ru tej soli. Otrzymany r-r będzie:
7%
13%
17%
Pytanie 70
Związki fenolowe:
m.in rozpuszczają ryzoderme korzenia
m.in pobudzają do wzrostu komórki drzew
m.in powodują spoczynek drzew
m.in osłabiają wchłanianie wody