Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Składniki pokarmowe
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
egzogenne
budulcowe
pełnowartościowe
niepełnowartościowe
Pytanie 2
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
białka
kalorie
tłuszcze
węglowodany
Pytanie 3
Cukrem prostym jest:
celuloza
glikogen
skrobia
glukoza
Pytanie 4
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
B6,B9,B12,B11
H,PP,K,B9
B12,D3,E,C
A,D3,E,K
Pytanie 5
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
kłopoty z pamięcią
choroby skóry
niedokrwistość
kurzą ślepotę
Pytanie 6
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
fosfor
żelazo
magnez
wapń
Pytanie 7
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
mikroelementy
makroelementy
Pytanie 8
Witamina C:
zwiększa odporność
wszystkie odpowiedzi są poprawne
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
Pytanie 9
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 70%
ok. 50%
ok. 80%
ok. 60%
Pytanie 10
Żródłem błonnika pokarmowego są:
ryby
przetwory mleczne
owoce, warzywa, ziarna zbóż
produkty pochodzenia zwierzęcego
Pytanie 11
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
słodycze
pełnoziarniste produkty zbożowe
ryby, jaja, drób
warzywa i owoce
Pytanie 12
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
wegetarianie
fruterianie
roślinożercy
weganie