Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Mąka - test
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Jakie mąki zaliczamy do mąk żytnich?
chlebowa
sitkowa
durum
tortowa
razowa
graham
Pytanie 2
Ile wynosi zawartość procentowa tłuszczu w mące?
2%
2, 5%
1%
3%
1, 5%
Pytanie 3
Jaka substancja białkowa nadaje ciastu elastyczność i gąbczastą strukturę?
gliadyna
gluteina
gluten
lizyna
Pytanie 4
Ile należy przechowywać mąkę żytnią?
4 miesiące
5 miesięcy
3 miesiące
Pytanie 5
Do jakich mąk zaliczana jest mąka durum typ 1750 ?
mąki makaronowe
mąki pszenne
mąki żytnie