Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: białka, cukty, tłuszczowce
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
kwasów nukleinowych
aminokwasów
lipidów
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptydowymi
aminokwasowymi
wodorowymi
peptazowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
amfoteryczny
zasadowy
kwasowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
cysteina
lizyna
seryna
walina
alanina
leucyna
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
fibrylarne
sferyczne
włókienkowate
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
IV
VI
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
jednocukry
dwucukry
monosacharydy
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
ryboza
glukoza
fruktoza
galaktoza
Pytanie 9
tłuszczowce :
nigdy nie są estrami
są rozpuszczalne w wodzie
najczęściej są estrami
są nierozpuszczalne w wodzie
Pytanie 10
Do lipidów izoprenoidowych zaliczamy:
woski
karotenoidy
steroidy
fosfolipidy
Pytanie 11
Deoksyryboza wchodzi w skład:
RNA
DNA
Pytanie 12
cukry proste zawierają w sobie ... atomów węgla :
10-15
1-3
3-7
Pytanie 13
sacharoza to połączenie:
glukoza + fruktoza
glukoza + glukoza
glukoza + galaktoza