Twój wynik: Biotechnologia 2

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu młóta od zacieru
po oddzieleniu osadów gorących
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
liposomy
fragmenty błony mitochondrium
składniki ściany komórkowej
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
. jako nawóz bakteryjny
jako bioinsektycyd
w procesi bioaugmentacji
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Multipotentne
Unipotentne
Pluripotentne
Totipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
garbniki chmielowe
. beta-lupulon
myrcen
alfa-humulon
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
melasa, fermentacja, destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
leczenie ma charakter zachowawczy
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
grzybów
promieniowców
bakterii
grzybów niższych
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
procedurą kontroli jakości wody
. systemem badania jakości produktów spożywczych
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji octu metoda generatorową
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
warzenia piwa, jest metoda zacierania
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactococcus
Bifidobacterium
Lactobacillus
Leuconostoc
Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
wszystkie wymienione
kwas octowy
etanol
kwas cytrynowy
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wytwarzania sideroforów
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
aminoglikozydów
karbapemów
cefalosporyn
monobaktamów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
rozgałęziony heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
anionowy homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
cefamycyna
nokardicyna A
kwas klawulanowy
tienamycyna
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
metyloketon
lakton
aldehyd octowy
diacetyl
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
do produkcji kwasu glukonowego
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
jako producent antybiotyków cytotoksycznych
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
fermentacji
dofermentowania
zacierania
słodowania
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
glon Duneliela salina
glon Botryococcus brauni
pleśń Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
acylazy penicylinowej
penicylin naturalnych
izomerazy glukozowwej
streptomycyny
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji dolnej
drożdże gorzelnicze
drozdże dzikie
drożdże fermentacji górnej
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
beta-amylaza
alfa-glukanaza
gluko-amylaza
alfa-amylaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
bezwzględnych beztlenowców
anaerobów fakultatywnych
obligatoryjnych anaerobów
fakultatywnych aerobów
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
laktony
kwas asparaginowy
Metyloketony
diacetyl
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać azotanów
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
dodac startera o odpowiedniej aktywności
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
izomeraza glukozy
bromelaina
podpuszczka
oksydaza glukozowa
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność enzymów glikolizy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
Pytanie 41
. Starter wykorzystywany w produkcji zsiadłego mleka jest ...
monokulturowym zaszczepem opartym o oktwywność Lactoccocus
. starterem mieszanym z przewagą paciorkowców
. starterem monokulturowym opartym o Streptococcus
wielokulturowym zakwasem z przewagą Lactobacillus
Pytanie 42
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
pseudobaktyna to rodzaj sideroforu
. Rhizopus arrhizus ma wysoką aktywność enzymów z grupy oksygenaz
. produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w środowisku beztlenowym
sztuczne komórki wykorzytywane są do otrzymywania substytutów krwi
Pytanie 43
Który z poniższych związków nie jest cytotoksyczny?
antybiotyki nukleozydowe
adrianomycyna
cefoksytyna
L-asparaginaza
Pytanie 44
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
elementem szczepionki podjednostkowej przeciw wirusowi HSV jest fragment otoczki wirusowej
antygen będący składnikiem szczepionki podjednostkowej musi miec odpowiednią konformację
szczepionki podjednostkowe wywołuja bardzo silną odpowiedź immunologiczną, więc w ich składzie nie stosuje się adiuwantów
ze względu na brak możliwości replikacji w komórkach gospodarza, wirusowe szczepionki podjednostkowe pozbawione są patogenności
Pytanie 45
Humulon i lupulon są to …
gorzkie żywice powstające podczas słodowania w ziarnie jęczmienia
garbniki chmielowe
związki występujące w chmielu
olejki eteryczne
Pytanie 46
Zawartość, którego z poniższych związków świadczy o starzeniu się chmielu?
myrcenu
alfa-kwasów
beta-kwasów
gamma-kwasów
Pytanie 47
Terapia genowa ex vivo
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
bardzo dobrze sprawdza się w przypadku komórek macierzystych krwi i komórek szpiku kostnego
polega na podaniu preparatu do naczyń krwionośnych, które zaopatrują narząd docelowy
polega na bezpośrednim podaniu preparatu genowego do organizmu
Pytanie 48
Suplementowanie pasteryzowanego mleka azotanami przeprowadza się....
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
. w produkcji Goudy, aby zapobiec rozwojowi bakterii heterofermentacji mlekowej
w produkcji twarogów, aby utworzył sie bardziej zwięzły skrzep
aby zapobiec rozwojowi bakterii fermentacji masłowej, w przypadku sera Edam
Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
ksantan
gellan
pullulan
dekstran
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Bacillus sp.
Rhizobium sp.
Pseudomonas sp.
. Azotobacter sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
biotyną
kwasem pantotenowym
pirodoksyną
. tiaminą
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Candida utilis
laktaza z Kluyveromyces fragilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
pleśnie
bakterie jelitowe
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
kumysu
kwasu itakonowego
kefiru
octu winnego
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
produkcja D-Phe
otrzymywanie L-Asp
otrzymywanie L-tert-Leu
produkcja D-Ser
Pytanie 57
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
do produkcji słodu wykorzystuje się tylko kwiatostany żeńskie, które zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej
aktywna insulina jest otrzymywana w rekombinowanych komórkach E.coli
adriamycyna to produkowana fermentacyjnie glikozydowa pochodna antrachinonu o aktywności przeciwnowotworowej
faza III badań klinicznych obejmuje badania nad przydatnością terapeutyczną leku oraz badania efektów ubocznych
Pytanie 58
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
masla
biogurtu
jogurtu
wszystkich z podanych
Pytanie 59
Aldehyd octowy jest niepożądanym składnikiem aromatu
d. wszystkich z podanych
jogurtu
biogurtu
masla
Pytanie 60
co jest odpowiedzialne za aromat smietany?
metyloketony
laktony
aldehyd octowy
diacetyl
Pytanie 61
Które z antybiotyków zawierają siarkę(S) w pierścieniu dihydrotiazynowym (chyba)?
penicyliny
kwas klawuranowy
cefalosporyny
tienamycyna
Pytanie 62
Lactobacills bulgarius i Lactobacillus thermophilus gdzie wytsępują..
masło
śmietana
biogurt
jogurt
Pytanie 63
Pytanie o jakiś proces produkcji i podać enzymy w odpowiedniej kolejnościw produkcji HFCS
alfa-amylaza, beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
alfa-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
beta-amylaza, glikoamylaza, izoamylaza
Pytanie 64
Opis zwiazku i pytanie: Opis tego związku dotyczy
pullulanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
ksantanu złożonego z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego
b pullulanu złożonego z laktozy, mannozy i kwasu glukuronowego
Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
temperatura
ph
starter
napowietrzenie
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
mikrobiologiczny
roślinny
bakteryjny
grzybowy
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
streptomycyny
penicyliny G
cefamycyny
cefalosporyny C
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
semisyntetycznych penicylin
L-Glu
kwasu itakonowego
D- aminokwasów
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Penicillium expansium
Aspergillus oryzae
Bacillus subtilis
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
oksygenazy o funkcji mieszanej
oksydazy o funkcji mieszanej
monohydratazy
peroksydazy
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Leuconostoc messenteroides
Aspergillus itaconicus
Azotobacter vinelandil
Clostridium acetobutylicum
Pytanie 73
W produkcji jadalnych szczepionek wykorzystuje się:
Arthrobacter tumefaciens
Bacillus thurigensis
Agrobacterium thurigensis
Agrobacterium tumefaciens
Pytanie 74
Antracykliny, to pochodne
lipidowe
cukrowe
peptydowe
aminokwasów
Pytanie 75
Przeciwciała monoklonalne chimeryczne, to:
przeciwciała monoklonalne ludzkie
przeciwciała, w których większość łańcucha polipeptydowego pochodzi od człowieka
przeciwciała, w którym większość ł. polipeptydowego pochodzi od myszy
inaczej przeciwciała humanizowane
Pytanie 76
Otrzymywanie alkoholu etylowego z żyta obejmuje etapy:
hydroliza chemiczna, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
słodowanie żyta, fermentacja, destylacja
obróbka termiczna żyta, scukrzanie skrobii, fermentacja, destylacja
Pytanie 77
Tyrotrycyna, to antybiotyk
monocykliczny produkowany przez promieniowce z rodzaju Nocardia
karbapernowy produkowany przez promieniowce
aminoglikozydowy produkowany przez Streptomyces sp.
peptydowy produkowany przez Bacilus brevis
Pytanie 78
. Rola Mucor circinelloides w biotechnologii polega na..:
wykorzystaniu w hydroksylacji steroli
produkcji białka
wykorzystaniu do otrzymania polisacharydów
produkcji SCO
Pytanie 79
Guma ksantanowa jest produkowana biotechnologicznie z wykorzystaniem:
Aureobasidium pullulans
Leuconostoc mesensteroides
Pseudomonas elodea
Xanthomonas campestris
Pytanie 80
Jedną z dróg otrzymywania waniliny jest transformacja mikrobiologiczna lignin (...) całokomórkowy biokatalizator:
eukariotyczny o aktywności depolimerazy ligninowej
eukariotyczny o aktywności peroksydazy ligninowej
bakterie o aktywności hydroksylazy ligninowej
grzyby białej zgnilizny drzew, w których komórkach jest (...) ligninowa
Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii ziemniaczanej
skrobii kukurydzianej
każdego typu skrobii
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
w procesie bioremedacji
do produkcji białka
jako składnik osadu czynnego
w procesach hydroksylacji steroli
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
Sclerotium rolfsii
Pseudomonas roqfort
) Azotobacter vinelandii
) Zymomonas mobilis
Pytanie 85
. Wanilina, to:
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Candida sp.
Aspergillus wentii
Leuconostoc messenteroides
Rhizopus oryzae
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
polifenoli
garbników
olejków chmielowych
żywic chmielowych
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
puryny i pirymidyny
rafinoza
aminokwasy
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne