Twój wynik: Układ pokarmowy

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Spalanie 1 g białka dostarcza:
4,1 kcal
7,2 kcal
5,7 kcal
3,5 kcal
Pytanie 2
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
Pytanie 3
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D3
D2
PP
D
Pytanie 4
Niedobór witaminy A powoduje:
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
niedostateczną mineralizację kości
anemię
rogowacenie skóry
Pytanie 5
Do makrosładników należą:
magnez
żelazo
siarka
miedź
chlor
Pytanie 6
Niedobór boru powoduje:
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie asymilatów
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
zmieny w skórce
Pytanie 7
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
Pytanie 8
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
trypsyna
pepsyna
ptialina
lipaza
Pytanie 9
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
pepsyna
trypsyna
amylaza
podpuszczka
Pytanie 10
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
jelita
serce
trzustka
wątroba
Pytanie 11
Salomella jest baterią występującą w:
warzywach i owocach
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
każdym zakażonym rodzaju mięsa
Pytanie 12
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
picie nieprzegotowanej wody
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego