Twój wynik: Wielki test o zdrowym odżywianiu

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Stan będący rezultatem nadmiernej utraty wody przez organizm i niebezpieczny dla zdrowia to:
C. Suchość
B. Nawodnienie
A. Odwodnienie
Pytanie 2
Leki naturalne to:
A. Aloes, rumianek, tymianek, liście pietruszki
B. Rosół z makaronem, mięso pieczone w folii
C. Coca-Cola, napój witaminizowany
Pytanie 3
Nadmiar soli w diecie sprzyja:
A. Lepszemu samopoczuciu
C. Nadciśnieniu tętniczemu, bólom głowy i obrzękom nóg
B. Zaburzeniu pola widzenia
Pytanie 4
Który posiłek jest najważniejszy dla ucznia?
C. Kolacja
B. Śniadanie
A. Podwieczorek
Pytanie 5
Jak nazywa się osoba, która nie jada mięsa oraz wszystkich produktów odzwierzęcych?
B. Rastofarianin
C. Wegetarianin
A. Weganin
Pytanie 6
Czy prawidłowe odżywianie jest konieczne dla zdrowia?
B. Nie
A. Tak, ponieważ jest podstawą zdrowia
C. Tak, ale tylko przed klasówką
Pytanie 7
Ile wody dziennie powinien wypijać dorosły człowiek?
A. Około 2-3 litry
B. Około 10 litrów
C. Jedną szklankę
Pytanie 8
Blanszowanie to:
B. Urodziny Blanki, obchodzone bardzo uroczyście
C. Technika bardzo szybkiego obgotowywania warzyw i owoców w wodzie
A. Szybkie podgrzanie i schłodzenie produktu spożywczego w celu zabicia drobnoustrojów
Pytanie 9
Co to jest anoreksja?
C. Inaczej otyłość
B. Choroba związana z objadaniem się
A. Choroba charakteryzująca się niechęcią do jedzenia
Pytanie 10
Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?
A. Sushi, ramen, pad thai, kimchi czy pho
C. Risotto, lasagne, gnocchi, ossobuco, tiramisu
B. Croissant, ratatouille, bouillabaisse czy tarte tatin
Pytanie 11
Kardamon, szafran, carry i imbir to:
A. Rośliny rosnące w Polsce
B. Nazwy zwierząt występujących w Afryce
C. Przyprawy o aromatycznym zapachu i smaku
Pytanie 12
Jakie warzywa posiadają witaminę C?
B. Papryka, warzywa kapustowate, natka pietruszki
C. Soja, marchewka, papryka
A. Soja, rośliny strączkowe, pomidory
Pytanie 13
Dieta ketogeniczna nie jest zalecana osobom chorym na:
C. Celiakię
A. Cukrzycę
B. Raka
Pytanie 14
Makroelementy to:
C. Ca, K, I
A. Ca, Mg, P
B. Fe, I, F
Pytanie 15
Witamina A zapobiega:
C. Krzywicy u dzieci
A. Wypadaniu włosów
B. Kurzej ślepocie
Pytanie 16
Szkorbut wywołany jest niedoborem witaminy:
C. C
A. B12
B. A
Pytanie 17
Białka są rozkładane na:
C. Aminokwasy
A. Cukry proste
B. Wolne kwasy tłuszczowe
Pytanie 18
W jelicie cienkim na białka działa jaki enzym trzustkowy?
A. Trypsyna
C. Pepsyna
B. Trypsyna i chymotrypsyna
Pytanie 19
Helicobacter pylori jest najczęstszym powodem wystąpienia:
A. Próchnicy
C. Wrzodów
B. Zaparć
Pytanie 20
Jak konserwanty wpływają na zdrowie?
C. Nie wpływają na zdrowie
A. Są szkodliwe dla zdrowia
B. Nie są szkodliwe dla zdrowia, są prozdrowotne
Pytanie 21
Choroba "brudnych rąk" to:
A. Żółtaczka
C. Świerzb
B. Biegunka
Pytanie 22
Produkty bogate w białko to:
C. Sery, mięso, ryby
B. Chleb, mleko, jabłka
A. Sery, chipsy, groch
Pytanie 23
Niedobór jakiego mikroelementu prowadzi do anemii?
C. Fosforu
B. Żelaza
A. Magnezu
Pytanie 24
Co zapobiega próchnicy?
B. Chrom
C. Wapń
A. Miedź
Pytanie 25
Witamina K zapobiega:
B. Krwawieniom i krwotokom
A. Łysieniu, zapaleniom skóry
C. Krzywicy
Pytanie 26
Ile dziennego zapotrzebowania na energię drugie śniadanie powinno nam dostarczać?
B. 30%
C. 40%
A. 5-10%
Pytanie 27
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
A. A, D, E, C
B. A, B, K, C
C. A, D, E, K
Pytanie 28
Produkty bogate w tłuszcz to:
B. Sałata, kasza, marchewka
A. Makaron, wiśnie, pieczywo
C. Wieprzowina, czekolada, orzechy
Pytanie 29
W warzywach i owocach występują:
A. Witaminy A, E, C
C. Błonnik pokarmowy oraz witaminy A, E, C i beta-karoten
B. Witaminy A, C oraz błonnik
Pytanie 30
Witamina, której powstawanie uzależnione jest od słońca, to:
A. A
C. B2
B. D
Pytanie 31
Celiakia charakteryzuje się:
A. Nietolerancją glukozy
C. Nietolerancją glutenu
B. Niedoborem wapnia w organizmie
Pytanie 32
Dieta to:
B. Sposób odżywiania
A. Ograniczenie ilości posiłków
C. Sposób na schudnięcie
Pytanie 33
Technka sous-vide polega na:
B. Duszeniu produktu w ciemnym sosie teriyaki
C. Gotowanie w worku próźniowym w niskiej temperaturze i określonym czasie
A. Pieczeniu produktu w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu
Pytanie 34
Co robi kwas solny w żołądku?
C. Aktywuje pepsynę do rozkładu białek
A. Aktywuje trypsynę do rozkładu białek
B. Hamuje aktywność enzymów trawiennych
Pytanie 35
Co robią lipazy?
B. Rozkładają tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych
C. Powodują odkładanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych
A. Emulugują tłuszcze
Pytanie 36
Czy tłuszcze zwierzęce możemy zupełnie wyeliminować z diety?
A. Nie, ponieważ są m.in. ważnym składnikiem błon komórkowych oraz niektórych hormonów
B. Tak, ponieważ prowadzą do otyłości i miażdżycy
C. Nie, możemy przyjmować dowolną ilość tłuszczy zwierzęcych, ponieważ należymy do królestwa zwierząt
Pytanie 37
Dieta slow food to dieta oparta na:
C. Produktach wysokobiałkowych
B. Świeżych, lokalnych, wysokiej jakości produktach
A. Wysokoprzetworzonej żywności
Pytanie 38
Woda w organizmie pełni m.in. funkcję:
B. Energetyczną
C. Termoregulacyjną
A. Budulcową
Pytanie 39
Dieta fast food to dieta oparta na:
A. Wysokoprzetworzonej żywności
C. Świeżych rybach i owocach morza
B. Świeżych produktach roślinnych
Pytanie 40
Po powrocie ze szkoły uczeń powinien wybrać odpoczynek:
B. Aktywny (jazda na rowerze, gra w piłkę, pomoc w porządkach domowych)
C. Żadny z wymienionych, powinien zapalić papierosa na rozluźnienie
A. Bierny (spanie, gra na komputerze, rozmowa z rodziną)