Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: test zbożowy
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych?
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Mielenie
Obróbka hydrotermiczna
Pytanie 2
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Zmniejszenie ilości białka
Usunięcie skrobi
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Pytanie 3
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Pszenica
Proso
Kukurydza
Owies
Pytanie 4
Które zboże jest głównym składnikiem kaszy manny?
Owies
Pszenica
Jęczmień
Żyto
Pytanie 5
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Zawartość mikroorganizmów
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Gęstość nasypowa
Ilość tłuszczu
Pytanie 6
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Tylko błonnik
Mąka, otręby, zarodki
Mąka, kasza pszenna
Kasza manna, kasza pszenna, Mąka
Pytanie 7
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Ilość białka
Zawartość popiołu w mące wyrażona w gramach na 100 kg
Wilgotność mąki
Ilość skrobi w mące
Pytanie 8
Które zboże jest najczęściej wykorzystywane do produkcji kaszy perłowej?
Jęczmień
Owies
Żyto
Kukurydza
Pytanie 9
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Zwiększa trwałość mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Obniża kaloryczność mąki
Nie ma znaczenia
Pytanie 10
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Skrobia
Białko
Tłuszcze
Błonnik
Pytanie 11
Jakie kasze są produktem ubocznym przemiału pszenicy?
Kasza manna
Kasza pszenna
Kasza jęczmienna
Kasza jaglana
Pytanie 12
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka pozbawiona białka
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka niskiej jakości
Mąka zawierająca tylko skrobię
Pytanie 13
Co wpływa na barwę mąki?
Ilość mikroorganizmów
Ilość skrobi
Zawartość popiołu
Ilość tłuszczu
Pytanie 14
Jakie są podstawowe rodzaje mąki pszennej?
Tylko razowa
Perłowa, drobnoziarnista, średniziarnista
Chlebowa, Do pizzy, kulinarna
Chlebowa, tortowa, razowa
Pytanie 15
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka zawiera więcej glutenu
Mąka jest bogata w tłuszcze
Pytanie 16
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest bardzo drobna
Jest pozbawiona białka
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest biała i lekka
Pytanie 17
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych
Obróbka hydrotermiczna
Fermentacja
Mielenie
Usuwanie glutenu
Pytanie 18
Jaka kasza powstaje z kukurydzy?
Kasza kukurydziana
Kasza perłowa
Kasza jęczmienna
Kasza manna
Pytanie 19
Jakie zboże jest głównym surowcem do produkcji płatków owsianych?
Owies
Jęczmień
Pszenica
Żyto
Pytanie 20
Jakie kasze charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika?
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza ryżowa i kasza owsiana
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Pytanie 21
Jakie są podstawowe surowce do produkcji kasz?
Tylko pszenica i żyto
Tylko ryż
Kukurydza i soja
Ziarna zbóż kaszowych, np. jęczmień, gryka, proso
Pytanie 22
W jaki sposób przygotowuje się kaszę gryczaną prażoną?
Mocząc w wodzie
Susząc na słońcu
Poddając kaszę działaniu wysokiej temperatury
Fermentując przez kilka dni
Pytanie 23
Jaki wpływ na wartość odżywczą kasz ma kondycjonowanie hydrotermiczne?
Usuwa wszystkie witaminy
Powoduje fermentację skrobi
Zmniejsza ilość błonnika
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych
Pytanie 24
Jakie są główne czynniki wpływające na jakość kaszy?
Kolor, kształt, wilgotność
Ilość glutenu
Zawartość tłuszczu
Proces fermentacji
Pytanie 25
Jakie kasze produkuje się z prosa?
Kasza jaglana
Kasza perłowa
Kasza gryczana
Kasza manna
Pytanie 26
Które kasze wymagają procesu obłuskiwania?
Kasza gryczana prażona
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza owsiana i kasza ryżowa
Kasza perłowa i kasza jaglana
Pytanie 27
W jaki sposób poprawia się trwałość kasz?
Wprowadzając dodatkowe białko
Usuwając całą skrobię
Przechowując w niskiej temperaturze i odpowiednich warunkach wilgotności
Dodając konserwanty
Pytanie 28
Jakie są zalety kasz z żyta i jęczmienia?
Nie zawierają żadnych witamin
Są bogate w tłuszcze
Mają wysoką zawartość glutenu
Zawierają dużą ilość błonnika i minerałów
Pytanie 29
Dlaczego kasze pełnoziarniste są uważane za bardziej wartościowe?
Ponieważ zawierają więcej skrobi
Ponieważ są szybciej gotowe do spożycia
Bo mają więcej błonnika, witamin i minerałów
Bo są lżejsze do przechowywania
Pytanie 30
Jakie kasze są najlepszym źródłem białka roślinnego?
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza gryczana i kasza owsiana
Kasza kukurydziana i kasza jęczmienna
Kasza manna i kasza ryżowa
Pytanie 31
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Usunięcie skrobi
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Zmniejszenie ilości białka
Pytanie 32
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Kukurydza
Nasienie
Pszenica
Żyto
Pytanie 33
Jakie parametry są najważniejsze przy ocenie jakości mąki?
Gęstość nasypowa
Ilość tłuszczu
Barwa, wilgotność, zawartość popiołu
Zawartość mikroorganizmów
Pytanie 34
Jakie są główne produkty przemiału pszenicy?
Mąka, otręby, zarodki
Tylko mąka
Tylko błonnik
Tylko kasza manna
Pytanie 35
Co oznacza typ mąki, np. typ 450?
Wilgotność mąki
Ilość białka
Ilość skrobi w mące
Zawartość popiołu w mące 450 gram na 100 kg
Pytanie 36
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Zwiększa trwałość mąki
Nie ma znaczenia
Wpływa na właściwości wypiekowe
Obniża kaloryczność mąki
Pytanie 37
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Tłuszcze
Węglowadany
Błonnik
Białko
Pytanie 38
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka pozbawiona białka
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka niskiej jakości
Pytanie 39
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka ma wyższą wilgotność
Ktoś walił do głównego zbiornika ze zbożem
Pytanie 40
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest pozbawiona białka
Jest bardzo drobna
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest biała i lekka
Pytanie 41
Co powoduje, że mąka staje się ciemniejsza w miarę rozdrabniania?
Zwiększona ilość popiołu
Większa zawartość białka
Mniejsza ilość skrobi
Większa zawartość białka
Pytanie 42
Jak nazywa się proces kontrolny przed składowaniem mąki?
Odsiewanie kontrolne
Bimbryzacja
Walcowanie
Fermentacja
Pytanie 43
Dlaczego mieszanie mąki nie powinno przekraczać 2-3 przesypów?
Mąka może się "odmieszać"
Może dojść do zapylenia
Zmienia właściwości skrobi
Powoduje to nadmierne rozdrabnianie
Pytanie 44
Jakie są główne parametry analizy mąki po mieszaniu?
Granulacja, wilgotność, zawartość popiołu
Ilość tłuszczu, zawartość glutenu, skrobia
Ciężar właściwy, porowatość, lepkość
Barwa, smak, zapach
Pytanie 45
Który rodzaj mąki nie wymaga mieszania?
Mąka pełnoziarnista
Mąka tortowa
Mąka durum
Mąka żytnia
Pytanie 46
Jak nazywa się proces oddzielania bielma w młynie?
Hydroliza
Przemiał
Walcowanie
Przesiewanie
Pytanie 47
Jakie młyny dominują w produkcji mąki pszennej?
3-pasażowe
9-pasażowe
5-pasażowe
12-pasażowe
Pytanie 48
Co oznacza termin „odsiewacz kontrolny”?
Proces termicznej obróbki mąki
Urządzenie do przesiewania kaszek
Ostateczne sprawdzenie jakości mąki przed składowaniem
Maszyna do nawilżania mąki
Pytanie 49
Jakie są główne zadania odsiewaczy?
Zwiększenie wilgotności mąki
Redukcja zawartości skrobi
Oddzielanie frakcji mąki
Usuwanie białka z mąki
Pytanie 50
Co wpływa na typizację mąki?
Zawartość glutenu
Zawartość skrobi
Wilgotność mąki
Zawartość popiołu
Pytanie 51
Co wpływa na jakość mąki w końcowym etapie produkcji?
Barwa skrobi
Barwa skrobi
Ilość zarodków w mące
Stopień rozdrobnienia
Pytanie 52
Jakie są główne etapy produkcji kasz?
Odsiewanie i pakowanie
Czyszczenie i przechowywanie
Mielenie i fermentacja
Przygotowanie ziarna do przerobu i właściwy przerób
Pytanie 53
Jaki proces stosuje się w celu usunięcia zanieczyszczeń z ziarna?
Sortowanie i czyszczenie
Hydratacja
Fermentacja
Mieszanie
Pytanie 54
Dlaczego kondycjonowanie ziarna kaszowego jest istotne?
Zwiększa wilgotność ziarna
Powoduje rozkład białek
Usuwa wszystkie plewy
Poprawia smak i zapach oraz przyswajalność składników odżywczych
Pytanie 55
Jakie zabiegi stosuje się przy przerobie ziarna na kaszę?
Podgrzewanie i rozdrabnianie
Mielenie i przesiewanie
Fermentacja i wędzenie
Obłuskiwanie, obtaczanie, sortowanie, krajanie
Pytanie 56
Jakie są główne typy kasz w zależności od stopnia przerobu?
Kasze suche i mokre
Kasze pieczone i surowe
Kasze pszenne i żytnie
Kasze gruboziarniste, łamane i drobne
Pytanie 57
Jakie kasze uzyskuje się przez obłuskanie i wypolerowanie ziarna?
Kasza razowa
Kasza perłowa
Kasza manna
Kasza jaglana i pęczak
Pytanie 58
Co jest głównym celem polerowania kasz?
Usunięcie skrobi
Usunięcie białka
Zwiększenie błonnika
Nadanie kaszom jednolitego wyglądu i poprawa jakości
Pytanie 59
Jaki rodzaj kaszy uzyskuje się z obłuskanego, zgniecionego i pociętego ziarna?
Kasza gryczana
Płatki owsiane
Kasza perłowa
Kasza jaglana
Pytanie 60
Jakie kasze powstają w wyniku dodatkowego polerowania i obtaczania?
Kasza krakowska
Kasza manna
Kasza jaglana
Kasza perłowa
Pytanie 61
Jakie urządzenie służy do sortowania produktów rozdrobnienia w młynarstwie?
Walaszek
Odsiewacz
Wialnia kaszkowa
Mieszarka
Pytanie 62
Co jest podstawowym celem sortowania produktów rozdrobnienia?
Oddzielenie frakcji mąki od otrąb
Usunięcie wszystkich cząstek bielma
Zmniejszenie ilości popiołu w mące
Powiększenie objętości bielma
Pytanie 63
Jakie są główne frakcje produktów rozdrobnienia?
Skrobia, tłuszcze, białka
Białko, cukry, tłuszcze
Kaszki, kaszki otrębiaste, otręby
Mąka, gluten, zarodek
Pytanie 64
Czym różni się wialnia kaszkowa od odsiewacza?
Wialnia kaszkowa jest wykorzystywana tylko do oczyszczania pszenicy
Wialnia kaszkowa dodatkowo używa powietrza do separacji
Odsiewacz działa na zasadzie magnetycznej
Nie różnią się od siebie
Pytanie 65
Co jest celem mieszania mąki pasażowej?
Zwiększenie ilości skrobi
Redukcja zawartości białka
Oczyszczanie z zanieczyszczeń
Ujednolicenie jakości i barwy mąki
Pytanie 66
Jak nazywa się proces rozdzielenia bielma od okrywy owocowo-nasiennej?
Fermentacja
Mlewo
Bruzdowanie
Wytłaczanie
Pytanie 67
Ile gatunków mąki można uzyskać w młynie żytnim 9-pasażowym?
10-12
5-7
20-25
15-18
Pytanie 68
Co jest odpowiedzialne za zabezpieczanie zarodka w ziarnie?
Bródka
Bielmo
Kleik
Okrywa owocowo-nasienna
Pytanie 69
Co może wpływać na barwę ziarna?
Bródka
Chlorofile i antocjany
Skrobia
Wóda
Pytanie 70
Jakie substancje dominuje w bielmie?
Substancje mineralne
Skrobia
Tłuszcze
Białka glutenowe
Pytanie 71
Co znajduje się pod okrywą owocowo-nasienną?
Bielmo
Korzenie
Skrobia
Bródka
Pytanie 72
Jak nazywa się rowek na powierzchni ziaren pszenicy i żyta?
Bródka
Bruzdka
Bielmo
Warstwa aleuronowa
Pytanie 73
Jaki procent masy ziarna stanowi zarodek?
5%
2,5%
10%
0,5%
Pytanie 74
Które zboże nie posiada bródki?
Pszenica
Jęczmień
Owies
Żyto
Pytanie 75
Jaki jest udział bielma w całkowitej masie ziarna pszenicy?
50%
100%
89,5%
70%
Pytanie 76
Który element ziarna zawiera najwięcej skrobi?
Bielmo mączne
Okrywa owocowo-nasienna
Warstwa aleuronowa
Bródka
Pytanie 77
Co nie jest rolą okrywy owocowo-nasiennej?
Przechowywanie skrobi
Zabezpieczanie przed chorobami
Regulacja wilgotności
Ochrona ziarna przed uszkodzeniami
Pytanie 78
Jakie substancje zawiera warstwa aleuronowa?
Białko glutenowe
Białka, tłuszcze i substancje mineralne
Węglowodany i enzymy
Skrobię i wodę
Pytanie 79
Które zboże zalicza się do pseudozbóż?
Owies
Gryka
Pszenica
Kukurydza
Pytanie 80
Jaki procent masy ziarna stanowi okrywa owocowo-nasienna?
2-5%
5-10%
50%
7-40%
Pytanie 81
Co nie jest cechą bródki w ziarnach zbóż?
Usuwana jest podczas czyszczenia ziarna
Może stanowić miejsce osadzania się zanieczyszczeń
Składa się z grubych komórek pełnych skrobi
Nie występuje u owsa i jęczmienia
Pytanie 82
Jaką rolę pełni zarodek w ziarnie zbóż?
Nadaje ziarnu właściwości wypiekowe
Chroni ziarno przed utratą wilgoci
Magazynuje substancje odżywcze dla kiełkującej rośliny
Reguluje ilość skrobi w ziarnie
Pytanie 83
Która z warstw bielma zawiera najwięcej składników mineralnych?
Warstwa aleuronowa
Bródka
Bielmo środkowe
Zarodek
Pytanie 84
Co nie jest funkcją okrywy owocowo-nasiennej?
Regulacja dostępu wody i powietrza
Ochrona przed uszkodzeniami mechanicznymi
Ochrona ziarna przed szkodnikami
Magazynowanie składników odżywczych
Pytanie 85
Która część ziarna jest najważniejsza z punktu widzenia technologii młynarskiej?
Zarodek
Okrywa owocowo-nasienna
Bródka
Bielmo mączne
Pytanie 86
Jakie zboże zaliczamy do traw jednoliściennych?
Pszenica
Gryka
Amarantus
Komosa ryżowa