Twój wynik: Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Katalizatorem w reakcji estryfikacji jest:
woda
kwas siarkowy(IV)
kwas mrówkowy
kwas siarkowy(VI)
Pytanie 2
Ogólny wzór estrów to:
ROH
RCOOH
CnH2n+1OH
R1COOR2
Pytanie 3
Reakcja estryfikacji to:
Pytanie 4
Estr o wzorze CH3COOC2H5 to:
maślan butylu
octan propylu
propionian propylu
octan etylu
Pytanie 5
Zaznacz właściwy komplet właściwości estrów:
dobrze rozpuszczalne w wodzie ciecze, śmierdzą, nie są rozpuszczalnikami
słabo rozpuszczalne w wodzie ciała stałe, nierozpuszczalne w alkoholu
słabo rozpuszczalne w wodzie ciecze o ładnych zapachach, rozpuszczalniki, rozpuszczalne w alkoholu
nierozpuszczalne w wodzie i alkoholu gazy, bez zapachu
gazy, nie są rozpuszczalnikami, nie rozpuszczalne, ślicznie pachną
ślicznie pachną, dobrze rozpuszczalne w wodzie ciała stałe
Pytanie 6
Hydroliza to:
rozpad estrów pod wpływem wody
reakcja dodania wodoru do estru, utrwala zapach
reakcja, która nie dotyczy estrów, lecz kwasów karboksylowych!
reakcja odwrotna do estryfikacji
reakcja dodania wody do alkoholu, produktem są estry
Pytanie 7
Estry znalazły zastosowanie przy:
produkcji jabłek i wiśni
produkcji środków owadobójczych
impregnacji tkanin
garbarowania skór
produkcji mydła, kosmetyków i wód toaletowych
produkcji papieru toaletowego
produkcji leków i benzyny
produkcji artykułów spożywczych i leków
Pytanie 8
Nitrogliceryna jest produktem reakcji:
metanolu i kwasu mrówkowego
etanolu i kwasu siarkowego(VI)
gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego(V)
butanolu i wody
Pytanie 9
Woski to:
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
alkohole
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
to lekkożółta ciecz
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
nie jest estrem
ma wzór C3H5(ONO2)3
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko przyjemne
tylko śmierdzące
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry mydeł i gliceryny
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
margaryna
smalec
tran
masło
olej słonecznikowy
Pytanie 17
Tłuszcze ciekłe to:
oliwa z oliwy
wódka
tran
olej rzepakowy
olej słonecznikowy
smalec
RAMA!
Pytanie 18
Tłuszcze zwierzęce to
masło
tran
margaryna
olej
smalec
oliwa
Pytanie 19
Tłuszcze nasycone to:
olej słonecznikowy
margaryna
RAMA!
masło
Pytanie 20
Większość tłuszczy roślinnych jest:
nasycona i ciekła
nienasycona i stała
nienasycona i ciekła
nasycona i stała
Pytanie 21
Większość tłuszczy zwierzęcych jest:
ciekła i nienasycona
ciekła i nasycona
stała i nasycona
stała i nienasycona
Pytanie 22
Reakcja zmydlania to:
gotowanie tłuszczu z NaOH/KOH aż do zmydlenia
tłuszcz + NaOH/KOH -> mydło + gliceryna
rozpad tłuszczów na estry i alkohol pod wpływem wody
alkohol+tłuszcz->mydło+ester+woda
Pytanie 23
Próba akroleinowa
jak tłuszcz to tylko wrze
sprawdzamy czy mamy tłuszcz nasycony czy nienasycony
sprawdzamy czy mamy tłuszcz czy substancje tłuszczopodobną
podgrzewamy tłuszcz nasycony i nienasycony
jak substancja tłuszczopodobna to wydziela się akroleina
jak tłuszcz to wydziela sie akroleina
jak nie nasycony to wrze
jak substancja tłuszczopodobna to tylko wrze
jak nasycony to wydziela sie akroleina
podgrzewamy tłuszcz i substancje tłuszczopodobną
Pytanie 24
Akroleina
bez smaku
zapach świeżych frytek
gorzka
bezbarwna
słodka
zielona
drażniący zapach
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie wody bromowej
tylko tłuszcze nienasycone
utwardzanie tłuszczu
zmydlanie tłuszczu
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
tylko tłuszcze nasycone
odbarwienie chlorku miedzi
produkcja tłuszczów sztucznych
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tłuszcze nie odbarwiają
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
ekstrakację
tłoczenie na gorąco
tłoczenie na zimno
zmaślanie
rafinację
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
olej niskiej jakości
olej niezdatny do spożycia
niewielka ilość oleju
dużo oleju
olej wysokiej jakości
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
wydostają się również składniki niepożądane
olej czysty i jasny
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
Pytanie 33
Uproszczony schemat hydrolizy tłuszczów wygląda następująco:
tłuszcz+woda -> (enzymy) glicerol + kwas tłuszczowy
tłuszcz+tlen->(enzymy)->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+woda->glicerol+kwas tłuszczowy
tłuszcz+CO2 -> gliceryna + kwas karboksylowy
Pytanie 34
Najwięcej NNKT zawiera:
smalec
tran
olej sojowy
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
masło
Pytanie 35
Oleje mineralne to
oleje otrzymywane z wody mineralnej
mieszaniny węglowodorów
oleje jadalne
oleje otrzymywane w wyniku destylacji ropy naftowej
Pytanie 36
Zmydlanie tłuszczów to:
estryfikacja tłuszczów, zachodząca w obecności kwasów karboksylowych i prowadząca do powstania mydła
takie coś nie istnieje
hydroliza tłuszczów, zachodząca w obecności zasad i prowadząca do powstania mydła
reakcja tłuszczów i zasad prowadząca do powstania kwasów karboksylowych i mydeł
Pytanie 37
Wysalanie tłuszczu to:
dodawanie soli kwasów tłuszczowych do mydła w celu odwrócenia procesu zmydlania
dodanie zasady do zmydlonego tłuszczu, mydło oddziela się od roztworu i ślicznie pachnie
dodanie chlorku sodu do zmydlonego tłuszczu, mydło zbija się w bryłki i wypada z roztworu
Pytanie 38
Reakcja uwodorniania, zaznacz prawdziwe zdania
otrzymywanie oleju
tłuszcz sztuczny + woda ->(T) tłuszcz ciekły
można otrzymać produkt będący mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych
produkcja tłuszczów stałych
produkcja tłuszczów ciekłych
otrzymywanie margaryny
tłuszcz ciekły + wodór ->(kat., np. Ni) tłuszcz stały
otrzymujemy tylko tłuszcze nasycone
Pytanie 39
Produkcja margaryny, zaznacz prawdziwe zdania:
otrzymywana z tłuszczów nasyconych
w procesie hydrolizy
dodaje się witaminy, barwnik, przeciwutleniacze
w procesie utwardzania
z mieszaniny tłuszczów nasyconych i nienasyconych
dodaje się barwników, przeciwutleniaczy, substancji polepszających smak i wodór
Pytanie 40
Tłuszcze otrzymujemy w wyniku reakcji estryfikacji, jej schemat to:
glicerol+kwas tłuszczowy ->(kat) tłuszcz + woda
gliceryna+kwas tłuszczowy->(kat) tłuszcz + O2
glicerol+kwas tłuszczowy->(ciś,T) tłuszcz + H2
gliceryna+kwas tłuszczowy->(T) tłuszcz + CO2