Twój wynik: BIOCHEMIA cukry

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Który cukier ma rozgałęzioną strukturę bardziej od amylopektyny?
b. Glikogen
d. Sacharoza
c. Dekstryna
a. Inulina
Pytanie 2
Którego składnika jest procentowo mniej w skrobii?
c. Oba występują w mniej więcej takiej samej ilości
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
b. Amylopektyny
a. Amylozy
Pytanie 3
Od czego zależy szybkość z jaką amylaza będzie hydrolizowała skrobię?
b. Stopnia jej krystalizacji
a. Struktury skrobii
c. Stopnia hydratacji
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 4
Mieszanina zwana ‘cukrem inwertowanym’ powstaje z
b. Maltozy
a. Glukozy
d. Sacharozy
c. Laktozy
Pytanie 5
Glikozydami są niektóre antybiotyki:
b. Streptomycyna
d. Ouabaina
a. Streptomannoza
c. Gliozyd naparstnicy
Pytanie 6
Glikozydy nasercowe zawierają
c. Glikozydy mannozowe takie jak ouabaina
a. Glikozydy naparstnicy i strofantusa takie jak ouabaina
b. Glikozydy strofantusa takie jak streptomycyna
d. Streptomycynę
Pytanie 7
Który ze związków może być anglikonem?
a. Adenina, fenol, glicerol, mannoza
d. Fenol, sterol, benzen
c. Fenol, etanol, metanol, sterol, adenina
b. benzen, fenol etanol, metanol
Pytanie 8
W przypadku którego cukru w przypadku niewydajnego metabolizmu można doprowadzić do zaćmy?
c. Ksyluloza
d. Fruktoza
b. Glukoza
a. Galaktoza
Pytanie 9
Pojawia się w moczu w przypadku pentozurii wrodzonej?
d. Ksyluloza
a. Ryboza
c. Arabinoza
b. Rybuloza
Pytanie 10
Składnikami glikoprotein są
d. D-ksyloza i D-rybuloz
a. D-ryboza i D-arabinoza
c. D-ksyloza i L-ksyluloza
b. D-arabinoza i D-ksyloza
Pytanie 11
Najważniejsze epimery glukozy to
d. Odpowiedź A i B
b. Mannoza
c. Fruktoza
a. Galaktoza
Pytanie 12
Czym są epimery glukozy?
a. Różnią się konfiguracją -OH przy 1 atomie węgla
d. Brak poprawnej odpowiedzi
b. Różnią się konfiguracją -OH przy 2, 3 lub 4 atomie węgla
c. Różnią się konfiguracją grupy CO
Pytanie 13
Hemiacetyl powstaje w wyniku połączenia grup:
d. Karboksylowej i alkoholowej
b. Aldehydowej i ketonowej
c. Aldehydowej i alkoholowej
a. Karboksylowej i aldehydowej
Pytanie 14
99% cząsteczek glukozy w roztworze ma formę
d. Odpowiedź a i c
b. Furanozową
c. Deoksyfuranową
a. Piranozową
Pytanie 15
Macierzysty związek rodziny węglowodanów to:
a. Aldehyd glikolowy
d. Brak poprawnej odpowiedzi
c. Aldehyd glicerynowy
b. Aldehyd fruktozowy
Pytanie 16
Ile asymetrycznych atomów węgla zawiera glukoza?
a. 2
d. 5
b. 3
c. 4
Pytanie 17
Najważniejszym monosacharydem jest
b. Glukoza
c. Deoksyryboza
a. Fruktoza
d. Ryboza
Pytanie 18
Błonnik to
b. Polimer glukozowy
a. Polimer fruktozowy
c. Polimer skrobiowy
d. Polimer glikogenowy
Pytanie 19
Do polisacharydów nie skrobiowych zalicza się:
a. Dekstrynę i skrobię
b. Błonnik i inulinę
c. Dekstrynę i błonnik
d. Skrobię i inulinę
Pytanie 20
Polisacharydem może być:
a. Glukoza
b. Deoksyryboza
c. Skrobia
d. Dekstrynozen
Pytanie 21
Oligosacharydy
d. Produkt kondensacji 2 takich samych jednostek monosacharydowych
a. Produkt kondensacji 2-10 jednostek monosacharydowych
b. Produkt kondensacji 2 jednostek monosacharydowych
c. Produkt kondensacji ponad 10 cząsteczek monosachardydowych
Pytanie 22
Przy czym wykorzystywane są poliole?
c. Przy redukowaniu laktozy
d. W produkcji proteoglikanów
b. Przy masie jako produkty cukrowe i budujące tkankę mięśniową
a. Przy diecie jako produkty bezcukrowe i dietetyczne
Pytanie 23
Czym są poliole?
d. Monosacharydami
a. Aldehydami
b. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy karboksylowej
c. Zredukowanymi aldehydami lub ketonami do grupy alkoholowej
Pytanie 24
Z czego syntetyzują węglowodany zwierzęta?
d. Odpowiedź A i B
b. Aminokwasów
a. Z ditlenku węgla i wody
c. Fotosyntezy
Pytanie 25
Jaką rolę odgrywają cukry?
c. Strukturalną i metaboliczną
a. Strukturalną
d. Żadną z powyższych
b. Metaboliczną
Pytanie 26
Jaka proteina należy do składników osocza?
b. Apoproteina B
c. Apoproteina C
a. Apoproteina A
d. Apoproteina D
Pytanie 27
Głowną integralną glikoproteiną blony ludzkiej erytrocytów jest
c. Lektyna
b. Glikoforyna
d. Aglutynian białkowy
a. Konkanawalina A
Pytanie 28
Analiza składników błon komórkowych ssaków wykazała, że około 5% stanowią węglowodany które znajdują się w:
a. Glikoproteinach i glikolipidach
d. Protoglikanach i glikoproteinach
b. Proteoglikanach i glikolipidach
c. Glikolipidach
Pytanie 29
Kwasy sjalowe są pochodnymi
a. Kwasu neuraminowego
b. Kwasu glikozydowego
c. Kwasu acetylosalicylowego
d. Kwasu 8-metylosjalowego
Pytanie 30
Kwas neuraminowy
a. Jest 8węglowym cukrem
c. jest 7węglowym cukrem
d. jest 6węglowym cukrem
b. jest 9węglowym cukrem
Pytanie 31
Kwasy sjalowe są składnikami
b. Glikoprotein i proteoglikanów
a. Glikoprotein i gangliozydów (glikolipidów)
c. Glikoaminoglikozydów
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
Pytanie 32
Gdzie znajdują się proteoglikany?
a. W błonach komórkowych
c. Osoczu krwi
b. W wydzielinie błon śluzowych
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 33
Wskaż przykłady glikoprotein
d. Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. Siarczan chondroityny
a. Kwas hialuronowy
c. Heparyna
Pytanie 34
Skąd właściwości amortyzujące i poślizgowe struktur w glikozaminoglikanach?
a. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
b. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe osobno, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
d. Duża liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
c. Mała liczba grup -OH i ładunków ujemnych, które przez odpychanie utrzymują w cząsteczce łańcuchy węglowodorowe razem, powoduje, że glikozaminoglikany mają zdolność zatrzymywania znacznej ilości wody oraz pęcznienia.
Pytanie 35
Co tworzy substancję podstawową tkanki łącznej?
c. Glikoproteiny
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
b. Glikozaminoglikany
a. Proteoglikany
Pytanie 36
Glikozaminoglikany zawierają
d. Brak prawidłowej odpowiedzi
a. Aminocuky i kwasy sjalowe
c. Aminocukry i kwasy uronowe
b. Kwasy sjalowe i kway uronowe
Pytanie 37
Który z cukrów jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i jest używany w badaniach do określania szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych?
a. Dektryna
d. Fruktoza
c. Inulina
b. Glikogen
Pytanie 38
Gdzie występuje inulina?
c. w korzeniach karczochów
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
b. w korzeniach mniszka lekarskiego
a. W korzeniach dalii
Pytanie 39
Inulina to
d. polisacharyd glikogenowy
a. Polisacharyd glukozowy
c. polisacharyd fruktozowy
b. polisacharyd mannozowy