Twój wynik: Oznaczanie cukrów redukujących metodą Nelsona

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Za właściwości redukujące monosacharydów odpowiedzialne/y/a jest:
wiązania glikozydowe
grupa aldehydowa lub ketonowa
grupa wodorotlenowa
obecność wolnej grupy hemiacetalowej OH
wiązania wodorowe
Pytanie 2
Oligosacharydy i polisacharydy zbudowane są z odpowiednich monosacharydów połączonych:
wiązaniami N-glikozydowymi
wiązaniami O-1,2-glikozydowymi
wiązaniami wodorowymi
wiązaniami glikozydowymi
Pytanie 3
Wiązania te powstają w wyniku reakcji:
dwóch dowolnych grup OH między monosacharydami
węgla anomerycznego z grupą OH drugiego monosacharydu
grupy OH przy anomerycznym atomie węgla z dowolną grupą OH innego monosacharydu
Pytanie 4
Czym jest grupa hemiacetalowa?
jest to grupa OH przy anomerycznym atomie węgla
są to dowolne grupy OH
inaczej grupa aldehydowa lub ketonowa
Pytanie 5
Gdy w disacharydzie znajduje się wolna półacetalowa grupa OH to wówczas disacharyd pod wieloma względami zachowuje się jak cukier prosty, tzn:
nie ulega mutarotacji
utlenia się do wyższych kwasów karboksylowych
ma własności redukujące
ulega mutarotacji
nie ma właściwości redukujących
Pytanie 6
Zjawisko mutarotacji nie występuje w przypadku sacharozy, ponieważ:
bo tak
bo nie jest cukrem prostym
bo nie jest cukrem właściwym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem N-glikozydowym
oba anomeryczne atomy węgla są zablokowane wiązaniem O-glikozydowym
bo jest disacharydem
Pytanie 7
Cukry redukujące:
wszystkie węglowodany, które reagują pozytywnie z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy (z wyjątkiem sacharozy) i niektóre oligosacharydy
Należą do nich wszystkie monosacharydy, disacharydy i oligosacharydy
wszystkie węglowodany, które nie reagują z odczynnikiem Fehlinga, Benedicta i Tollensa
Pytanie 8
Grupa aldehydowa w reakcji z wcześniej wspomnianymi odczynnikami (1), natomiast sama ulega (2) do grupy karboksylowej. Zaś grupa ketonowa ulega reakcji (3) tworząc epimery, dwie aldozy i jedną ketozę.
(1) redukuje je
(2) redukcji
(1) utlenia je
(3) utlenieniu
(3) redukcji
(2) utlenieniu
(3) enolizacji
Pytanie 9
Czym różni się forma α- od β -D-glukopiranozy?
są one anomerami
są one diastereoizomerami
grupa OH po utworzeniu hemiacetalu z formy łańcuchowej może znaleźć się po tej samej stronie, lub po przeciwnej co grupa − CH2OH na skutek rotacji grupy − CHO wokół osi wiązania C − CHO (mutarotacja)
Różnią się kątem skręcania płaszczyzny polaryzacji światła
są stereoizomerami
Pytanie 10
Na czym polega ilościowe oznaczanie sacharozy metodą Nelsona?
Pytanie 11
W jakim środowisku przeprowadza się redukcję Cu2+ do Cu+?
w obojętnym
w kwaśnym
w zasadowym
Pytanie 12
Hydrolizę sacharozy można przeprowadzić enzymatycznie przy pomocy:
β-D- fruktofuranozydazy
α-D- fruktofuranozydazy
inwertazy
α-D- fruktazy
β-D- fruktazy
Pytanie 13
W naszym cudownym ćwiczeniu hydrolizę prowadzimy w:
roztworze NaOH na gorąco
roztworze HCl na gorąco
roztworze HCl na zimno
roztworze NaOH na zimno
Pytanie 14
Wybierz zdania prawidzwe:
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy nie jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym mniejsza będzie absorbancja
absorbancja światła monochromatycznego jest wprost proporcjonalna do stężenia roztworu
absorbancja światła monochromatycznego jest odwrotnie proporcjonalna do stężenia roztworu
Masa cukrów redukujących powstających podczas hydrolizy sacharozy jest równa masie sacharozy
Im większe stężenie cukry redukującego, tym więcej powstałych tlenków molibdenu i tym większa będzie absorbancja
Pytanie 15
Które cukry mają właściwości redukujące?
glukoza
ryboza
sacharoza
celobioza
maltoza
laktoza
arabinoza