Twój wynik: Specyficzność substratowa enzymów trawiennych cz. II

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Dwunastnica. Zaznacz prawdziwe zdania:
sok trzustkowy ma pH ~ 8.0
W dwunastnicy pokarm ulega dalszemu trawieniu przez enzymy wchodzące w skład soku trzustkowego, przy emulgującym współudziale żółci.
W dwunastnicy pokarm ulega dalszemu trawieniu przez enzymy wchodzące w skład soku żółciowego, przy emulgującym współudziale kwasów.
sok żółciowy ma pH ~ 8.0
Pytanie 2
Wydzielanie soku trzustkowego podlega kontroli układu:
librycznego
hormonalnego
krwionośnego
nerwowego
Pytanie 3
Jakie hormony powodują zwiększenie wydzielania soku trzustkowego przez trzustkę?
pankreozymina
enteropeptydaza
sekretyna
rybonukleaza trzustkowa
sarytonina
Pytanie 4
Jakie enzymy wchodzą w skład soku trzustkowego?
pepsyna
lipaza pankreatynowa
chymotrypsyna
chemotrypsyna
karboksypeptydaza
elastaza
amylaza trzustkowa
trypsyna
Pytanie 5
Trypsyna- zaznacz prawdziwe zdania.
przyśpiesza krzepnięcie krwii
katalizuje reakcję hydrolizy elastyny
wydzielana przez trzustkę w formie nieaktywnego zymogenu- trypsynogenu
globulina
pojedynczy łańcuch polipeptydowy
Pytanie 6
Chymotrypsyna- zaznacz prawdziwe zdania
aktywność w pH ~ 8-9
zdolność "ścinania" mleka
egzopeptydaza wykazująca specyficzność substratową wobec wiązań peptydowych (po karboksylowej stronie wiązania występują aminokwasy kwasowe)
aktywność w pH ~ 5-7
wydzielana w postaci proenzymu
endopeptydaza wykazująca specyficzność substratową wobec wiązań peptydowych (po karboksylowej stronie wiązania występują aminokwasy aromatyczne)
Pytanie 7
Elastaza wydzielana jako (1) zostaje uaktywniona w (2) przy udziale (3). Enzym ten katalizuje reakcję hydrolizy elastyny, która jest głównym składnikiem (4).
(2) trzustce
(1) proenzym
(3) trypsyny
(2) dwunastnicy
(1) katalizator
(4) osocza
(4) tkanki łącznej
(3) trypsynogenu
(3) HCl!
Pytanie 8
Amylaza trzustkowa- zaznacz prawdziwe zdania
wymaga obecności anionów chlorkowych
w przeciwieństwie do amylazy ślinowej trawi niezdenaturowaną skrobię.
"ścina" mleko
rozrywa co drugie wiązanie α-1,4-glikozydowe
rozrywa co drugie wiązanie β-1,4-glikozydowe
Pytanie 9
Karboksypeptydazy- co mają wspólnego z elastazą? Wszystkie zdania są prawdziwe, ale które odnoszą się też do elastazy?
zostaje uaktywniona w dwunastnicy przy udziale trypsyny
wydzielana w postaci proenzymu
kataliza procesu usuwania z łańcucha polipeptydowego aminokwasów C-końcowych
Jest to mega ciekawy temat! Cała się palę!
Pytanie 10
Czym są deoksyrybonukleaza i rybonykleaza trzustkowa? Gdzie występują?
w soku trzustkowym
są to cukry
są to enzymy nukleolityczne
w jelitach
Pytanie 11
Lipaza trzustkowa- zaznacz prawdziwe zdania.
odgrywa największą rolę w trawieniu tłuszczów
odgrywa niewielką rolę w trawieniu tłuszczów
aktywuje się pod wpływem kwasów
traci aktywność pod wpływem kwasów
Pytanie 12
Istotną rolę w trawieniu tłuszczów odgrywają kwasy żółciowe, które powodują emulgowanie tłuszczów. Na czym polega ten proces? Jak on się odbywa?
obniżenie napięcia powierzchniowego
otaczanie cząsteczkami rozpuszczalnika
zwiększenie rozpuszczalności tłuszczy
zwiększenie napięcia powierzchniowego
Pytanie 13
Żółć jest wydzielana przez komórki (1), a zbierana w (2). Przy przemieszczaniu się treści pokarmowych jest okresowo wydzielana do (3)
(3) światła jelita
(2) żołądku
(2) pęcherzyku żółciowym
(2) trzustce
(1) wątroby
(1) jelita
(1) trzustki
(3) trzustki
(3) dwunastnicy
Pytanie 14
Funkcje żółci:
wspomaga zobojętnianie kwaśnej treści pokarmowej przybyłej z żołądka
wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
właściwości zobojętniające
emulgacja tłuszczy
właściwości przeczyszczające
właściwości przeciwgnilne
wchłanianie witamin nierozpuszczalnych w tłuszczach
Pytanie 15
W skład soku trzustkowego wchodzą dwie egzopeptydazy: karboksylaza A i B. Katalizują one odłączanie z łańcucha polipeptydowego terminalnych aminokwasów C-końcowych. Jednak enzymy te różnią się specyficznością substratową. Jak?
Karboksylaza A preferuje aminokwasy aromatyczne, a B zasadowe.
Karboksylaza A wykazuje aktywność wobec peptydów zawierających aminokwasy o łańcuchu alifatycznym, rozgałęzionym lub aromatycznym oraz posiadających aminokwasy C-terminalne, a karboksylaza B do zasadowych.
Karboksylaza B wykazuje aktywność wobec peptydów zawierających aminokwasy o łańcuchu alifatycznym, rozgałęzionym lub aromatycznym oraz posiadających aminokwasy C-terminalne, a karboksylaza A do zasadowych.
Niczym się nie różnią
Pytanie 16
Jelito cienkie- zaznacz zdania prawdziwe.
wchłania wodę z pokarmu
żółć zostaje wydzielona przez komórki jelita cienkiego
sok jelitowy wydzielany jest przez komórki jelita cienkiego
proces wchłaniania substancji uzyskanych w wyniku strawienia treści pokarmowej
Pytanie 17
Co to jest erepsyna jelitowa?
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy peptydowe do wolnych aminokwasów
współdziałająca ze sobą grupa enzymów soku jelitowego
karboksy-, amino- i dipeptazy rozkładające łańcuchy tłuszczowe do prostych związków organicznych
Pytanie 18
Rozkład dwucukrów katalizowany jest przez:
glukazę
maltazę
sacharazę
laktazę
fruktazę
Pytanie 19
Rozkład nukleotydów katalizowany jest przez:
nukleozydazy
nukleolipazy
nukleotydazy
nukleohydazy
Pytanie 20
Degradację 2-monoacylogliceroli katalizuje:
lipaza trzustkowa
lipaza jelitowa
lipaza ostateczna
Pytanie 21
Lipazy trzustkowa i jelitowa- zaznacz prawdziwe zdania:
Lipaza trzustkowa katalizuje rozpad wiązania w pozycji 1- i 3-triglicerydu
katalizują rozkład wiązań peptydowych w łańcuchach polipeptydowych
wykazują jednakową specyficzność substratową względem położenia reszty kwasy tłuszczowego w cząsteczce glicerydu
katalizują rozkład wiązań estrowych w cząsteczkach tri-, di- i monoacylogliceroli.
Pytanie 22
Oznaczanie aktywności trypsyny metodą Ansona- zaznacz zdania prawdziwe
W środowisku zasadowym odczynnik Folina-Ciocalteu jest redukowany zawartą w peptydach tyrozyną.
Natężenie barwy badanej próby jest wprost proporcjonalne do masy cząsteczkowej peptydu
trypsyna trawi kazeinę w środowisku kwasowym
Oznaczanie zawartości tyrozyny w uwolnionych peptydach wykonuje się przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu, a następnie oznaczenia dokonuje się fotometrycznie
proces trawienia kazeiny zachodzi w środowisku zasadowym