Twój wynik: R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest
liofilizacja
ultrafiltracja
mikrofiltracja
nanofiltracja
Pytanie 2
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
są użytkowane rolniczo
zostały zakupione z przeznaczeniem pod budowę budynku
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
znajdują się pod zabudową
Pytanie 3
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
powyżej 100°C
do 50°C
powyżej 50°C
do 100°C
Pytanie 4
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
BCC
MBO
BCG
BOM
Pytanie 5
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-UE
VAT-R
VAT-7
VAT-5
Pytanie 6
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
wydania materiałów odbiorcy
przesunięcia międzymagazynowego
zwrotu dostawcy materiałów złych jakościowo
przyjęcia towarów od dostawcy
Pytanie 7
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
dyrektora działu produkcji
kierownika referatu logistyki
dyrektora działu marketingu
głównego księgowego
Pytanie 8
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
dochód rolniczy brutto
dochód rolniczy netto
koszty bezpośrednie
wartość produkcji
Pytanie 9
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
norm zużycia surowca
podziału procesu technologicznego na zabiegi i operacje
zasad przyznawania premii pracownikom
zestawień zabiegów dla początkujących działów
Pytanie 10
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HACP
HACPP
HAC
HACCP
Pytanie 11
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
alkalizacją
utylizacją
tłoczeniem
gęstnieniem
Pytanie 12
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
zamrażanie
liofilizacja
zamrażanie
podmrażanie
Pytanie 13
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dzienniku
w karcie ewidencyjnej
w księdze głównej
w dowodzie księgowym
Pytanie 14
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
grysowniki
wialnie
schładzalniki otwarte
dozowniki ślimakowe
Pytanie 15
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
kontrolna
ewidencyjna
przeciętna
rzeczywista
Pytanie 16
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
przelew
wpłata należnej kwoty do kasy
przekaz pocztowy
obligacja
Pytanie 17
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
plewy makowe
wysłodziny browarniane
melasa
młóto
Pytanie 18
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się
przedsiębiorca mający osobowość prawną
właściciel gospodarstwa rolnego
pracownik spółdzielni ogrodniczo-pszczelarskiej
dyrektor przedsiębiorstwa państwowego
Pytanie 19
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?
sztabowo-liniową
macierzową
wielofunkcyjną
liniową
Pytanie 20
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą
G
S
E
K
Pytanie 21
Metodą osmoaktywną stosowaną do utrwalania żywności, polegającą na usunięciu z produktu części wody, mającą zastosowanie, m.in. przy produkcji soków owocowych, jest
suszenie
zagęszczanie
duszenie
odparowywanie
Pytanie 22
Synonimem "zestawienia obrotu i sald" jest bilans
porównawczy
operacyjny
próbny
kalkulacyjny
Pytanie 23
Deklaracja podatku od czynności cywilnoprawnych jest oznaczona symbolem
PCC
AKC
CIT
POG
Pytanie 24
Warzelnia to dział browaru, w którym znajduje się aparatura do przygotowania
śruty
młóta
brzeczki
warki
Pytanie 25
Kontrakty czyli umowy między producentem i odbiorcą produktów rolnych wykorzystywane są głównie w integracji
technicznej
pionowej
strategicznej
poziomej
Pytanie 26
Składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia brutto, płacone ze środków pracownika to składki emerytalne, rentowe oraz
wypadkowe
wypadkowe i na fundusz pracy
chorobowe
na fundusz gwarantowanych świadczeń pracowniczych
Pytanie 27
W postępowaniu przed sądem gospodarczym zdolności sądowej nie posiada spółka
z ograniczoną odpowiedzialnością
cywilna, prowadząca działalność gospodarczą
komandytowa
jawna
Pytanie 28
Właściciel zabudowań inwentarskich przekazał je sąsiadowi na określony czas, za ustaloną kwotę czynszu. Którą z umów podpisali sąsiedzi?
dzierżawy
leasingu
kredytu
pożyzki
Pytanie 29
Do uproszczonych form ewidencji prowadzonych przez osoby fizyczne w celu rozliczenia się z urzędem skarbowym z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych (w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą) zalicza się
podatkową książkę przychodów i rozchodów
rejestr zakupu VAT i rejestr sprzedaży VAT
księgę główną
księgi szczegółowe
Pytanie 30
Księgowa zastosowała amortyzację polegającą na dokonywaniu odpisów wprostproporcjonalnie do intensywności zużycia w danym okresie. Która to metoda?
równomierna
progresywna
naturalna
degresywna
Pytanie 31
Dokumentem zakupu wystawionym przez sprzedającego, który nie jest płatnikiem podatku VAT, a który dla kupującego stanowi podstawę ewidencji zobowiązania wobec dostawcy, jest
rachunek
weksel
czek
faktura zakupu
Pytanie 32
Odsetki od kredytów, zaciągniętych przez jednostkę gospodarczą na wytworzenie we własnym zakresie środka trwałego (do momentu oddania go do użytkowania), odnosi się do kosztów
wytworzenia, zwiększających wartość środka trwałego w budowie
działalności bieżącej podstawowej
pozostałych operacyjnych
finansowych
Pytanie 33
Powierzenie usługodawcy kompetencji decyzyjnych w zakresie sposobów realizacji zleconych zadań to warunek zastosowania
merchandisingu
franchisingu
outsourcingu
downsizingu
Pytanie 34
Ujmowanie w okresie wszystkich osiągniętych przychodów i kosztów, niezależnie od terminu otrzymania lub zapłaty, to w rachunkowości zasada
memoriału
istotności
wyższości ekonomicznej nad przepisami prawa
kontynuacji działalności
Pytanie 35
Kontrola jakości wyrobów gotowych to główne zadanie
audytora
dyrektora
kontrolera jakości
recenzenta
Pytanie 36
Na koszty wytworzenia składa się. suma kosztów
bezpośrednich i uzasadniona część pośrednich
bezpośrednich, wydziałowych i zarządu
bezpośrednich, zarządu i sprzedaży
zarządzania i sprzedaży
Pytanie 37
Elementami występującymi w tradycyjnym modelu marketingu mix, za pomocą których można oddziaływać na rynek, są
produkt, cena, transport, promocja
surowiec, produkt, dystrybucja, promocja
produkt, cena, dystrybucja, promocja
produkt, cena, dystrybucja, sprzedaż
Pytanie 38
Pożyczki udzielone innym jednostkom na okres krótszy niż 12 miesięcy, licząc od dnia kończącego rok obrachunkowy, kwalifikuje się do
należności długoterminowych
należności krótkoterminowych
inwestycji długoterminowych
inwestycji krótkoterminowych
Pytanie 39
Przeciwutleniacze chronią żywność przed procesami
czerstwienia
pleśnienia
jełczenia
gnicia
Pytanie 40
Do transportu owoców tzw. "krótkiego handlu" nie należy używać
słoi
toreb papierowych
pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
łubianek