Twój wynik: Higiena i choroby układu pokarmowego

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
wieku
temperamentu
trybu życia
nastroju
płci
rodzaju wykonywanej pracy
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida potrzeb
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
dieta
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
3
2
6
5
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
staranne mycie warzyw i owoców
mycie rąk
trzymanie produktów w lodówce
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
bakteryjnych
grzybiczych
wirusowych
pasożytniczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
1 litr
2 szklanki
2 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
ziemniaki
nasiona roślin strączkowych
liście szpinaku
buraki
Pytanie 9
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
próchnica
anoreksja
szkorbut
bulimia
Pytanie 10
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
bulimia
otyłość
niedowaga
anoreksja
Pytanie 11
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
Helicobacter pylori
E. coli
Pytanie 12
WZW to choroba o podłożu:
grzybiczym
wirusowym
bakteryjnym
Pytanie 13
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
długo gotować potrawy
myć ręce przed posiłkiem
Pytanie 14
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
błonnik
kwasy tłuszczowe
witaminę C
cukry proste
Pytanie 15
Połącz zakres BMI z jego opisem.
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
30 - 39,9
otyłość
<18,5
niedowaga
>40
otyłość znacznego stopnia
25 - 29,9
nadwaga