Twój wynik: Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Wysokowydajne
Krowy suche
Jałówki
Pytanie 2
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Mlekowa
Octowa
Masłowa
Pytanie 3
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Pytanie 4
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Pytanie 5
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Pytanie 6
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
30-40% SM
powyżej 40% SM
do 30% SM
Pytanie 7
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Kiszenie
Mycie
Pytanie 8
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Cebula
Burak
Ziemniak
Pytanie 9
Kto nie zda żywienia?
Kaja
Angelika
Magda
Marta
Pytanie 10
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Burak
Marchew
Ziemniak
Pytanie 11
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Niska zawartość włókna
Zanieczyszczenie ziemią
Pytanie 12
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
Pytanie 13
Przemiana głodowa to:
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Pytanie 14
Słoma to:
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pytanie 15
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma żytnia
Słoma jęczmienna
Słoma owsiana
Pytanie 16
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa ilość białka
Zwiększa strawność
Poprawia walory smakowe
Pytanie 17
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Melasa
Młóto
Wywar
Pytanie 18
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Pytanie 19
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Tostowaniu
Spalaniu
Gotowaniu
Pytanie 20
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Mieszanka uzupełniająca
Pytanie 21
Probiotyki:
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Poprawiają walory smakowe paszy
Pytanie 22
Przeciwutleniacze:
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Hamują rozwój pleśni
Pytanie 23
Detoksykanty:
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Hamują rozwój pleśni
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Pytanie 24
Kokcydiostatyki
Zapobiegają kokcydiozie
Powodują choroby drobiu
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy