Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Twój wynik: Układ Pokarmowy i odżywianie się
Twój wynik
Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Wszystkie ({{dataStorage.userResults.answersTotal}})
Prawidłowe ({{dataStorage.userResults.answersGood}})
Błędne ({{dataStorage.userResults.answersBad}})
Pytanie 1
Ułóż w odpowiedniej kolejności części przewodu pokarmowego.
Pytanie 2
Czy wyrostek robaczkowy jest zaliczany do układu pokarmowego?
NIE
TAK
Pytanie 3
Zaznacz wszystkie narządy wydzielające składniki niezbędne w procesie trawienia.
Jelito Cienkie
Wątroba
Trzustka
Przełyk
Gardło
Odbytnica
Jama Ustna
Wyrostek Robaczkowy
Ślinianki
Żołądek
Jelito Grube
Pytanie 4
Które zęby mają za zadanie rozcierać pokarm?
Trzonowce
Siekacze
Kły
Przedtrzonowce
Pytanie 5
Ile metrów ma jelito cienkie?
12m
5m
6m
8m
Pytanie 6
Gdzie znajduje się HCl?
w Trzustce
w Jelicie Grubym
w Żołądku
w Jelicie Cienkim
Pytanie 7
Zaznacz funkcje wątroby.
Wytwarza żółć
Magazynuje glikogen, Fe, witaminy A,D,B12
Wydziela hormony
Neutralizuje trucizny
Bierze udział w regulacji cukru we krwi
Utlenia kwasy tłuszczowe
Wydziela soki trawienne
Pytanie 8
Co trawi białka?
Trypsyna
Lipaza
Pepsyna
Amylaza trzustkowa
Amylaza ślinowa
Pytanie 9
Gdzie zaczyna się proces trawienia cukrów?
Przełyk
Jama Ustna
Żołądek
Dwunastnica
Pytanie 10
Co wytwarza trypsynę?
Pytanie 11
Gdzie kończy się proces trawienia tłuszczy?
w Jelicie Grubym
w Żołądku
w Dwunastnicy
w Jelicie Cienkim
Pytanie 12
Żółć jest potrzebna żeby trawić.....
Tłuszcze
Cukry
Białka
Pytanie 13
Po strawieniu gdzie jest wchłaniany tłuszcz?
Do limfy
Do krwi
Jest wydalany
Pytanie 14
Czy aminokwasy egzogenne pełnowartościowe są pochodzenia roślinnego?
TAK
NIE
Pytanie 15
Fruktoza jest cukrem...
Prostym
Złożonym
Dwucukrem
Pytanie 16
Czy tłuszcze roślinne zawierają kwasy tłuszczowe nasycone?
NIE
TAK
Pytanie 17
Skutkami niedoboru witaminy K są...
Krwotoki wewnętrzne
Szkorbut
Anemia
Błędne funkcjonowanie układu nerwowego
Pytanie 18
Skutkami niedoboru Fe są....
Zaniki pamięci
Brak odporności
Anemia
Szkorbut
Bolesne skurcze mięśni
Pytanie 19
Co jest efektem trawinie tłuszczy?
Aminokwasy
Glicerol
Żółć
Kwasy tłuszczowe
Pytanie 20
Co powinno stanowić 60% energii pobieranej z pokarmu?
Cukry
Tłuszcze
Białka
Pytanie 21
Od czego zależą potrzeby pokarmowe ludzi?
Stanu zdrowia
Klimatu
Rodzaju pracy
Masy ciała
Koloru skóry
Płci
Wieku
Pytanie 22
Jaka jest największa dawka kcal możliwa do przyjęcia przez człowieka?
4000 kcal
3000 kcal
2000 kcal
1000 kcal
1600 kcal
2600 kcal
Pytanie 23
Zaznacz poprawną definicję diety Zróżnicowanej.
Zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię
Zawiera wszystkie związki chemiczne potrzebne do życia, w odpowiednich proporcjach
Pytanie 24
Jak inaczej jest nazywana anoreksja?
Żarłoczność psychiczna
Jadłowstręt psychiczny
Pytanie 25
Czy wirusem HBV i HCV zarazimy się poprzez pokarm?
NIE
TAK
Pytanie 26
Jak nazywana jest bakteria powodująca wrzody dwunastnicy?
Helicobacter Pylori
Pałeczki Salmonelli
Pałeczki Okrężnicy
Laseczki jadu kiełbasianego
Pytanie 27
Salmonella jest chorobą....
Pasożytniczą
Wirusową
Grzbiczą
Bakteryjną
Pytanie 28
Jaką średnia długość ma tasiemiec uzbrojony?
10-12m
6m
8-10m
12-15m
Pytanie 29
Czym się charakteryzuje tasiemiec uzbrojony?
Obecnością przyssawek
Obecnością osłonki
Obecnością haczyków
Pytanie 30
Przez jakie mięso można się zarazić tasiemcem nieuzbrojonym?
Drobiowe
Wołowe
Wieprzowe