Twój wynik: Budowa i rola układu pokarmowego

Twój wynik

Rozwiąż ponownie
Moja historia
Powtórka: Wybierz pytania
Pytanie 1
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
Pytanie 2
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
pepsyna
podpuszczka
ptialina
lipaza
Pytanie 3
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
wątroba
żołądek
jelito cienkie
trzustka
Pytanie 4
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
Pytanie 5
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
Pytanie 6
Do funkcji siekaczy należy:
rozcieranie pokarmu
trzymanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pytanie 7
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
próchnica
włośnica
tasiemczyca
owsica
Pytanie 8
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
pień
szyjka
trzon
korona
korzeń
Pytanie 9
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podjęzykowe
przyszczękowe
podżuchwowe
zauszne
przyuszne
Pytanie 10
Co jest na zdjęciu?
jelito cienkie
jelito grube
wyrostek
trzustka
Pytanie 11
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
węglowodany
tłuszcze
cukry
białka
Pytanie 12
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
celuloza
glikogen
skrobia
Pytanie 13
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
Pytanie 14
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
Pytanie 15
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Pytanie 16
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Pytanie 17
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glikogen
skrobia
celuloza
glukoza
Pytanie 18
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
soli mineralnych niezbędnych do życia
Pytanie 19
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
B12
K
D3
A
Pytanie 20
Niedobór żelaza powoduje:
krzywicę
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość
próchnicę zębów
Pytanie 21
Połącz witaminę z jej pokarmowym źródłem pochodzenia:
wątroba, chude mięso, ryby, soja
PP
wątroba, drożdże, pszenica, fasola, orzechy, jaja
B6
mleko, mięso, jajka, oleje jadalne, warzywa liściaste
E
zielone warzywa liściaste, wątroba i mleko
K
owoce cytrusowe, pietruszka, porzeczka, dzika róża, surowe warzywa
C
Pytanie 22
Wybierz nazwy dwóch produktów, w które powinien wzbogacić swoją dietę pacjent skarżący się na owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów.
owoce dzikiej róży
orzechy
chude mięso
banany
cytryny
Pytanie 23
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Badania pacjenta wykazały zaburzenia pracy serca oraz niewłaściwą przemianę cukrów i witaminy C. Lekarz stwierdził, że pacjent cierpi na niedobór":
jodu
magnezu
wapnia
żelaza
Pytanie 24
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Orzechy, kakao i pestki dyni to cenne źródło":
wapnia
fosforu
żelaza
magnezu
Pytanie 25
Na wykresie przedstawiono zawartość wody (% masy ciała) u mężczyzn w różnym przedziale wiekowym. Sformułuj problem badawczy dotyczący zmian ilości wody w ciele człowieka.
Czy zawartość wody jest różna w różnych narządach ciała?
Czy zawartość wody w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem?
Czy zawartość wody jest różna w zależności od sposobu odżywiania?
Pytanie 26
Jaki rodzaj zębów zaznaczony jest na ilustracji literą x?
Pytanie 27
Nawilżanie pokarmu zachodzi w:
żołądku
przełyku
jamie ustnej
jelicie grubym
Pytanie 28
Uzupełnij zdanie.
W skład układu pokarmowego wchodzi
wątroba
, narząd, w którym powstaje żółć.
Pytanie 29
Rozkład białek na aminokwasy rozpoczyna się w:
żołądku
jelicie cienkim
wątrobie
trzustce
Pytanie 30
Wybierz nazwę odcinka przewodu pokarmowego, który nie bierze udziału w obróbce pokarmu.
żołądek
jama ustna
jelito cienkie
przełyk
Pytanie 31
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Właściwości bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym człowieka wykazuje":
żółć
ślina
pepsyna
amylaza
Pytanie 32
Wybierz nazwy odcinków przewodu pokarmowego w których trawione są cukry
jelito cienkie
jama ustna
jelito grube
przełyk
żołądek
Pytanie 33
Zaznacz punkt, w którym wyjaśniono znaczenie śluzu dla prawidłowego funkcjonowania żołądka.
Przesuwa pokarm, zapobiegając jego zaleganiu w żołądku.
Nawilża pokarm i chroni ścianę żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego.
Pozwala na czasowe gromadzenie większej ilości pokarmu.
Umożliwia wchłanianie wody, soli mineralnych i witamin.
Pytanie 34
Zaznacz nazwy substancji, które są wchłaniane w kosmkach je litowych.
glukoza
białka
glicerol
błonnik pokarmowy
skrobia
tłuszcze
Pytanie 35
Do marskości wątroby może prowadzić zakażenie:
HAV
HBV
HCV