Szybkość reakcji enzymatycznej, (mierzona jak przyrost ilości produktu reakcji w jednostce czasu) zależy od wielu czynników, m. in. od stężenia enzymu, substratu reakcji, kofaktorów, temperatury, pH środowiska itp. Enzym F, współdziałający z koenzymem, katalizuje reakcję P <=> Q, przy czym w badanych warunkach reakcja przebiega w kierunku P -> Q.
Wykres przedstawia zależność szybkości reakcji enzymatycznej v od parametru x, przy pozostałych parametrach układu niezmiennych i odpowiadających wartościom optymalnym dla tej reakcji. Zmienne na obu osiach są w skali liniowej.
Zaznacz te parametry, którymi może być x na wykresie:
x oznacza stężenia substratu reakcji, P
x oznacza stężenie enzymu F
x oznacza stężenie koenzymu, z którym współdziała enzym F
x oznacza odwrotność stężenia związku o budowie bardzo podobnej do substratu reakcji P, tworzącego nietrwały kompleks z enzymem F, lecz nie podlegającego przekształceniu (ten związek jest inhibitorem współzawodniczym enzymu)