13. Cholesterol spożyty z pokarmem całkowicie miesza się z cholesterolem osocza po upływie:
a. dni
Pytanie 10
16. 5-lipooksygenaza do swojej aktywności wymaga: ®
d. wszystkie powyższe odpowiedzi są poprawne
Pytanie 11
17. W procesie biosyntezy kwasów tłuszczowych biorą udział witaminy: ®
b. PP, kwas pantotenowy, biotyna
Pytanie 12
21.Wolne kwasy tłuszczowe w elektroforezie lipoprotein: ®
b. mogą być widoczne jako dodatkowy prążek powyżej frakcji HDL
Pytanie 13
26. Zaznacz zdanie prawdziwe: ®
b. kwasy żółciowe w enterocycie aktywują receptor FXR, który nasila synteze FGF19, który poprzez receptor FGFR4 na powierzchni hepatocyta obniża ekspresję Cyp7A1
Pytanie 14
27. Wspólną powtarzalną jednostką w tworzeniu się struktury cholesterolu i witaminy A jest:
d. izopren
Pytanie 15
28. Wskaż zdanie fałszywe o β-oksydacji:
c. może przebiegać w warunkach beztlenowych
Pytanie 16
29. Spożycie dużej ilości GLA prowadzi do: ®
b. wzrost wbudowywania do błon DGLA, co prowadzi do spadku syntezy prostaglandyn prozapalnych
Pytanie 17
30. Źródłem NADPH do biosyntezy kwasów tłuszczowych nie jest: ®
c. dehydrogenaza mleczanowa
Pytanie 18
31. Inhibicja CETP prowadzi do: ®
a. wzrostu HDL i spadku LDL
Pytanie 19
32. Enzymy uczestniącze w B-oksydacji należące do oksydoreduktaz: ®
a. dehydrogenaza acylo-CoA, dehydrogenaza L(+)- 3 hydroksyacylo-CoA
Pytanie 20
33. 17. Mężczyzna trójglicerydy >2000, głównie chylomikrony, przewlekłe zapalenie trzustki, prawdopodobnie niedobór: ®